Wednesday, January 18, 2017

Pengalaman bersama AirAsia BIG Duty Free ‘Lowest Price Guaranteed’! Harga Terbaik!

Wednesday, January 18, 2017
AirAsia bukan sahaja Syarikat Penerbangan Tambang Murah Terbaik Dunia bagi tahun ke-8 berturut-turut pada Anugerah Syarikat Penerbangan Dunia pada tahun 2016, malah ia juga merupakan salah sebuah syarikat penerbangan yang menyediakan perkhidmatan membeli-belah 30,000 kaki di awan biru! 

Sejak May 2015 pengguna yang menggunakan penerbangan AK boleh membuat tempahan secara atas talian melalui laman web www.bigdutyfree.com. Sempena pelancaran kempen 'Lowest Price Guaranteed' baru-baru ini, saya menerima hadiah daripada Air Asia Big Duty Free! Parcel yang dibungkus dalam plastik RedBox berada dalam keadaan baik dan kemas. Perasaan yang dapat digambarkan ketika itu adalah 'excited'! Excited nak berkongsi sesuatu yang menarik kepada pelanggan yang menggunakan Air Asia.



Apa yang saya dapat? Braun Mobile Shave yang sangat sesuai bagi orang yang selalu travel.




Saya akan buktikan barang yang saya dapat ini murah atau tidak. Saya telah melakukan perbandingan bagi item Braun Mobile Shave ni di laman web Lazada dan Big Duty Free. Boleh bandingkan diantara gambar pertama dan kedua. Jauh beza harga. 

Laman Web Lazada

Laman Web Big Duty Free

Mengapa bayar lebih bukan? buat pilihan yang terbaik. Ok bagi pembaca blog saya anda boleh kongsikan promo code (AKJBDF) untuk mendapatkan potongan 10% untuk semua item melalui pre-book online. Promo kod sah sehingga 28 Feb 2017. 

Berikut merupakan jenama-jenama yang berada dibawah Air Asia Big Duty Free:

 3CE 
 ABSOLUT 
 AIGNER 
 AirAsia 
 ANNA SUI 
 ASUS 
 AVI-8 
 AVIATOR 
 B+D 
 BANG & OLUFSEN 
 BEAUTYBLENDER 
 BELLAPIERRE COSMETICS 
 BEN SHERMAN 
 BENEDICTINE 
 BENTLEY 
 BOMBAY 
 BRAUN 
 BUCKLEY LONDON 
 BVLGARI
 CALVIN KLEIN 
 CAMUS 
 CANDY CRUSH 
 CATH KIDSTON 
 CHIVAS REGAL 
 CHLOÉ 
 CLINIQUE 
 CLOGAU 
 CLUSE 
 CRISS 
 DANIEL WELLINGTON 
 DISNEY FROZEN 
 EGYPTIAN MAGIC 
 ELIZABETH ARDEN 
 EMPRO 
 ERNO LASZLO 
 ESTEE LAUDER 
 FERRARI 
 FITBUG 
 FOLLI FOLLIE 
 GIVENCHY 
 HICKIES 
 HIPPIE CHIC 
 HOUSE OF HARLOW 
 HUGO BOSS 
 ILA 
 INFINITY & CO 
 IRIS 
 ISSEY MIYAKE 
 JABRA 
 JAGUAR 
 JBL 
 JILL STUART 
 JOHNNIE WALKER 
 JUICY COUTURE 
 KALOO 
 KENNETH COLE 
 KOMONO 
 KYUTEC 
 L'OCCITANE 
 LAMBRETTA
 LANCÔME 
 LIFETRONS SWITZERLAND 
 LIP SMACKERS 
 LULU 
 MACALLAN 
 MADISON NEW YORK 
 MARC JACOBS 
 MARTELL 
 MASERATI 
 MATTEL BARBIE 
 MAUBOUSSIN 
 MELVITA 
 MERCEDES-BENZ 
 MILI 
 MINIONS 
 Missha 
 MONT BLANC 
 MOON 
 NINA RICCI 
 NO!NO! 
 O.P.I
 ÖGON DESIGNS 
 OKAMIZU 
 ORAL-B 
 OREGON SCIENTIFIC 
 PACO RABANNE 
 Pandora 
 PASHMA 
 PICA LELA
 PIERRE CARDIN 
 POLAROID 
 POLICE 
 PRADA 
 RED BULL 
 REVLON 
 RIMMEL LONDON 
 SALVATORE FERRAGAMO 
 SEA SMADAR ELIASAF 
 SEE CONCEPT 
 SEGULA 
 SEKONDA 
 SELAKA KOTAGEDE 
 SIMPLY SITI 
 SK TELECOM 
 SK-II 
 SMART GO 
 STAR WARS
 SWISS MILITARY 
 TALIKA 
 TANAMERA 
 TANGLE TEEZER 
 THUMBS UP 
 TINTAMAR 
 TITAN 
 TOSCOW 
 TRAVALO 
 URBANEARS 
 VALENTINO 
 VELD'S
 VICTORIA'S SECRET 
 VIVALDI
 WIZE&OPE 
 YOU 

Bagaimana nak buat pre-book?

Klik logo dibawah



dan pilih barangan yang ingin dibeli. Setiap RM2 barangan yang dibeli anda akan mendapat 1 AirAsia Big Point. Anda boleh melakukan pre-bookings 48 jam sebelum berlepas. ‘Lowest Price Guaranteed’ ini hanya untuk penumpang AK sahaja.
 Selamat Membeli-belah dengan bijak!

Monday, November 14, 2016

Ada apa dengan Kobe dan Osaka? Pemandangan? Seni bina Bangunan atau Penduduknya...

Monday, November 14, 2016

Negara yang mempunyai pelabuhan laut memainkan peranan penting dalam mempertingkat ekonomi setempat di samping menggalakkan pertumbuhan ekonomi Negara. Kesannya aktiviti perdagangan dapat diperkembangkan sehingga dapat memajukan sesebuah negara. Hal ini kerana selain daripada proses urus niaga menggunakan pengangkutan darat dan udara, pemilihan laut juga merupakan pengangkutan perdagangan yang jimat dan efektif dari segi kos.

Salah satu Negara yang dimaksudkan mempunyai banyak [pelabuhan adalah Negara kepulauan matahari terbit iaitu Jepun] yang menjadikan ia sebagai salah sebuah negara maju. Sebanyak 169 pelabuhan laut yang utama di Jepun. Saya berkesempatan melawat salah satu wilayah di Negara Jepun iaitu Hyogo yang melibatkan kawasan metropolitan terdekat Kobe dan Osaka. Kobe merupakan Bandar keenam terbesar manakala Osaka merupakan bandar metropolitan kedua selepas Tokyo. Kobe dan Osaka juga menempatkan salah satu pelabuhan laut khas iaitu Container Terminal.

Perjalanan daripada Kuala Lumpur ke Lapangan Terbang Kansai mengambil masa lebih kurang tujuh jam masa penerbangan. Sebelum ini memang memasang impian untuk sampai ke negara matahari terbit selepas mendengar pengalaman dari Rostinor sebagai seorang pelancong dan Sabri yang sedang melanjutkan pengajian PhD di Tokyo. Alhamdulillah. Allah is the best planner. Rezeki dapat menjejakkan kaki ke Negara Nippon akhir Oktober 2016 untuk membentangkan kertas kerja semasa persidangan IAFOR di Kobe.

Sebelum bertolak lagi, saya sudah melakukan sedikit ‘homework’ mengenai suhu dan cuaca serta tempat menarik yang boleh dikunjungi bagi melancarkan lagi perjalanan sepanjang berada di Kobe. Musim Autumn menambat hati saya setelah keluar daripada terminal utama untuk mengambil bas ke Kobe. Kehangatan cinta di kala dingin. Mungkin kata-kata itu sesuai diungkapkan mengenai cuaca sepanjang saya berada di Kobe iaitu sekitar 19-10 darjah Celsius. Sikap rakyat Jepun yang kaya dengan budi bahasa dari segi sikap, kelakuan dan tutur kata serta menghormati pelancong tidak kira apa jua warna kulit mengutuhkan lagi rasa cinta terhadap negara kepulauan Asia Timur ini.

Tempat Menarik di Kobe dan Osaka

Kobe

Perjalanan ke Kobe daripada lapangan terbang antarabangsa Kansai, pelancong boleh menggunakan pengangkutan darat seperti bas, keretapi dan pengangkutan laut dengan menggunakan feri. Saya memilih perkhidmatan bas yang disediakan di luar lapangan terbang terminal satu Kansai dengan harga 3080 yen untuk tiket pergi dan pulang. Perjalanan ke Kobe daripada lapangan terbang mengambil masa satu jam 15 minit untuk sampai ke Sannomiya Station. Terdapat beberapa tempat menarik di sekitar Kobe yang sempat saya lawati antaranya:

 Platform 6 untuk membeli tiket ke Kobe

 Sistematik - semua beg penumpang diletakkan tag

Bas dilengkapi toilet dan tidak dibenarkan untuk bercakap menggunakan telefon sepanjang perjalanan

Masjid Kobe
Masjid yang berada di Kobe ini merupakan satu-satunya masjid yang tertua di Negara Jepun yang dibina pada tahun 1935. Masjid yang terletak di Nakayamate Dori, Chuo-ku mengambil masa lebih kurang 10 minit berjalan kaki daripada Sannomiya Station, Kobe. Terdapat pembantu di dalam masjid yang boleh menerangkan serba sedikit mengenai masjid ini. Semasa perang dunia kedua, keseluruhan kawasan sekitar musnah. Malah struktur bangunan sekitar masjid turut roboh. Akan tetapi, dengan kuasa Tuhan masjid ini tetap utuh. Cuma terdapat sedikit keretakan pada dinding dan cermin tingkap pecah. Pada tahun 1995, sekali lagi Kobe dilanda musibah apabila gempa bumi hampir memusnahkan bandar Kobe. Sama seperti peristiwa perang dunia kedua, masjid ini tetap berdiri dengan kuat. Peristiwa ini mengembalikan kisah Masjid Raya Baiturrahman dan Masjid Rahmatullah semasa peristiwa Tsunami di Aceh pada tahun 2004. 
Pemandangan masjid daripada luar

Pintu Masjid

Keadaan kawasan untuk mengambil wuduk sangat bersih

Ekoran daripada negara yang bermusim air boleh dipilih sama ada sejuk atau panas

Senibina dalaman masjid

Acah-acah

Dari sudut depan

Kedai barangan halal yang diusahakan oleh penduduk dari Pakistan
kat depan kedai ada 'Visit Malaysia' lagi..

Ikano Ijinkan
Kawasan yang dikenali sebagai Kitano-cho merupakan kawasan tempat tinggal yang berbukit bukau Gunung Rokko. Kawasan ini pada awalnya adalah tempat tinggal ahli diplomat setelah pembukaan pelabuhan Kobe pada abad ke-19. Terdapat pelbagai jenis rumah yang struktur dan reka bentuk adalah daripada negara asal seperti Itali, England, Perancis, Denmark dan sebagainya. Kedudukan kawasan tumpuan pelancong ini adalah tidak jauh daripada Masjid Kobe. Alang-alang sampai di kawasan ini jangan lupa singgah di Starbucks yang menggunakan rumah reka bentuk negara barat.


Starbucks yang menggunakan rumah lama sebagai coffee shop



Pemandangan Kobe dari Bukit yang menempatkan kawasan rumah lama dekorasi dari negara barat







Kobe Port Tower
Hampir 20 minit berjalan kaki daripada Sannomiya Station, Kobe Port Tower merupakan mercu tanda Bandar Kobe. Bagi saya kawasan ini sesuai dilawati pada waktu malam. Mengapa? Kerana selain daripada Kobe Port Tower, Kobe Harboland (Mosaic) dan Muzium Maritim Kobe akan bermandikan cahaya bewarna warni.

Kobe Port Tower




Kobe Chinatown
Juga dikenali sebagai Nankinmachi, Kobe Chinatown merupakan salah satu tempat yang boleh dilawati dan merupakan kawasan atau tempat berkumpul bagi komuniti Cina. Pelbagai jenis makanan dan barangan daripada China terdapat di sini. Lalu lorong ini ingatan saya tertumpu pada Petaling Street di KL.


Sannomiya Centre Street  
Nafsu perlu dikawal apabila masuk ke kawasan ini. Barangan seperti tas tangan lelaki dan wanita dijual dengan harga yang berpatutan. Malah suit bagi lelaki yang lengkap (Blazer + Seluar + Vest) dijual dengan harga 5,000 yen sehingga 10,000 yen sahaja. Pelbagai jenis warna dan kain boleh dipilih. Bagi saya Japan merupakan kota fesyen. Manakan tidak, penduduknya daripada yang berumur lingkungan 70 tahun masih lagi bergaya dengan pakaian dan make-up bagi wanita. Manakala lelaki sudah semestinya suit lengkap.






Osaka

Sepanjang lima hari empat malam di Jepun saya juga sempat mencuri sehari untuk melawat kota metropolitan kedua terbesar selepas Tokyo iaitu Osaka. Terdapat pelbagai tempat yang boleh dilawati daripada struktur bangunan lama sehinggalah yang terkini. Antaranya ialah Osaka Castle, Umeda Sky Building, Mino Park, Namba, Dotunburi, Universal Studio Osaka.


Umeda Sky Building
Bangunan yang paling dekat dan mudah untuk dilawati adalah Umeda Sky Building. Keluar sahaja daripada Osaka Station terus nampak bangunan ini. Bayaran masuk 1000 yen untuk melihat pemandangan daripada menara ini. Berketinggian 170 meter pemandangan dari atas boleh dilihat 360 darjah.



Dotonbori - Minami (Namba)
Berdekatan dengan Namba Station, kawasan ini merupakan salah satu pusat bandar yang menjadi tarikan pelancong dan penduduka tempatan. Nak shopping atau makan? ini lah kawasannya. Manusia meremut macam semut. Itu yang boleh digambarkan. Tarikan mercu tanda utama kawasan ini adalah terhadap satu gambar lelaki 'Glico Running Man' yang tengah tengah berusaha menamatkan larian. Ada kedai makan yang buka 24 jam. Saya tercari-cari juga makanan yang boleh dimakan. Duduk dan search di [trip advisor]. Anda boleh mencuba takoyaki di [Creo-Ru Dotonbori]. Area ni pun ada jual fridge magnet yang berharga sekitar 400-500 yen.

Dotonbori di sebelah petang menjelang maghrib


Tetiba ada muka kat skrin

Menurut tripadvisor takoyaki ini boleh dimakan oleh muslim

Lelaki pujaan di Dotonbori


Osaka Castle
Daripada Osaka Station terus amik train untuk ke Istana Osaka. Station train yang terdekat dengan istana tersebut adalah Osakajo-koen. Keluar ja dah nampak petunjuk untuk ke Istana Osaka. Berdekatan dengan train station ni ada kenderaan ala-ala keretapi untuk ke Istana Osaka. Bayaran yang dikenakan adalah sekitar 300-500 yen. Kalau nak perjalanan yang lebih bermakna, jalan kaki ja. Macam-macam pemandangan boleh lihat. Toleh kanan nampak hutan batu bata. Toleh kiri sejuk mata memandang, daun pohon-pohon kekuningan musim autumn.

Istana yang dibina pada tahun 1583 merupakan salah satu istana peninggalan budaya yang masih dijaga dibawah pemerintahan Jepun. Selain itu, ia juga merupakan salah satu istana yang popular di Osaka. Harga yang dikenakan adalah sebanyak 600yen untuk menara istana.





Osaka Castle

Pemandangan di hadapan Osaka Castle

Muzium Maritim Osaka

Hard Rock Cafe Osaka

Perancangan Route:

Perancangan jalan-jalan sekitar Osaka adalah seperti berikut. Saya banyak menggunakan kaki untuk berjalan dari satu tempat ke tempat yang lain. Penggunaan train hanyalah ke tempat-tempat utama sahaja. Bermula di Osaka Station dan berjalan kaki ke Umeda Sky Building. Berjalan kaki kembali ke  Osaka Station untuk menghambil train ke  Osakajo-koen Station dan berjalan kaki ke Osaka Castle.

Setelah selesai melawat terus menapak ke Hard Rock Kafe. Mengambil train daripada Hommachi Station  ke Namba Station dan berjalan kaki ke Dotonbori. Berjalan kaki ke  Namba Station dan naik train ke Station Sannomiya untuk pulang (Kobe).

Beberapa tips yang saya boleh kongsikan adalah seperti berikut:

  • Cuaca dan Musim: Pastikan anda mengetahui cuaca dan musim ketika berada di Japan supaya pakaian yang sesuai dibawa untuk dipakai di sana. Boleh semak di [Accuweather]. Kalau dijangka hujan bawa siap-siap baju hujan plastik beli kat watson atau guardian. RM3 sahaja.
  • Route: Rancang perjalanan dan penginapan. Untuk route boleh semak di laman web [hyperdia.com] untuk mengetahui waktu terperinci train yang sesuai dan kos untuk satu-satu perjalanan. Bagi apps boleh muat turun di [Hyperdia - Japan Rail Search] (playstore) atau [Tabimori] (itunes)
  • Pocket Wifi: Penggunaan pocket wifi amat digalakkan. Boleh sewa ini [Wiyo] di Malaysia atau [Ninja Wifi] di Japan. Saya menggunakan Ninja Wifi di Japan kerana dapat voucher free selama empat hari. 
  • Makan: Makanan yang boleh dimakan adalah Onigiri Tuna atau Tuna dan Mayo yang berharga sekitar 100-110 yen yang terdapat di Seven E, Lawson. Bawa makanan dari Malaysia Brahim dan sebagainya
  • Makanan Halal di Kansai Airport: Bagi mereka yang menggunakan lapangan terbang Kansai sebagai tempat permulaan perjalanan atau pengakhiran perjalanan anda boleh makan makanan Jepun seperti Udon di Lapangan Terbang Kansai yang berada di tingkat 2 berhadapan dengan Starbucks dan balai ketibaan penumpang domestik. 
  • Drop Luggage di Kansai Airport: Bagi penumpang MAS anda boleh drop luggage di Ting 4 Lapangan Terbang Kansai bertempat di Kaunter D1. Kaunter akan dibuka tepat jam 8 pagi waktu Jepun. Bagi mereka yang menggunakan AirAsia anda boleh terus ke kaunter G untuk membuat pengesahan boarding pass dan sebagainya. Sila pastikan beg anda 7KG dan kebawah untuk AirAsia. Lebih anda kena drop luggage dengan bayaran sekitar 6000 yen bagi 10KG. 
  • Teksi: Hindarkan diri anda daripada menggunakan teksi. Hal ini kerana teksi merupakan pengangkutan awam yang paling mahal di Jepun. Naik saja belum jalan, meter dah automatik keluar 680 yen. Naik train dari Kobe ke Osaka baru 410 yen. 
  • Malu bertanya sesat jalan: Kalau tak tahu anda boleh tanya orang Jepun yang sangat sangat sangat membantu. Itu sahaja yang boleh saya katakan.
  • Hard Rock Cafe: Jika niat untuk membeli cendramata daripada Hard Rock Café,  boleh terus ke Universal Studio Osaka. Pilihan banyak di sana. 
  • Fridge magnet: kalau dapat harga dibawah 400 yen itu tolong beli ya. Ia dikira sangat murah. Kebanyakan tempat menjual 400-500 yen. Saya ada ternampak fridge magnet di Lawson yang berdekatan dengan Osakajo-koen Station dalam perjalanan ke Osaka Castle yang berharga 380 yen.
  • Surau: Kalau jalan cuci mata area Dotonbori boleh terus ke Tourist Information Centre. Situ ada surau dan toilet. Boleh la nak regang-regang kaki dulu sebelum sambung berjalan. Free wifi pun ada disitu.



 Makanan halal di Kobe. Tak jauh dari masjid Kobe



 Onigiri Tuna Mayo

 Surau berdekatan dengan Dotonbori



 Takoyaki


 Pocket Wifi Ninja

Aplikasi Tabimori di Apple Store