Wednesday, August 31, 2016

Yogyakarta buat kali ketiga! Apa yang best sangat tu?

Wednesday, August 31, 2016

Itinerary Solo & Yogjakarta (8 days 7 night) 
17/8/2016-24/8/2016





Hari Pertama

A photo posted by mohdzuwairi (@mohdzuwairi) on
1) Arrived at Adisucipto International Airport, Yogjakarta
2) Ambil train untuk ke Solo di Terminal A (Tiket Rp8,000)
3) Jalan-jalan sekitar sebab baru sampai

Hari Kedua

A video posted by mohdzuwairi (@mohdzuwairi) on
1) Candi Sukuh, Solo (Entrance fees Rp7,000) - Lokal 
2) Taman Wisata Alam Grojogan Sewu (Entr fees Rp10,000)

A photo posted by mohdzuwairi (@mohdzuwairi) on

A photo posted by mohdzuwairi (@mohdzuwairi) on

Hari Ketiga
A video posted by mohdzuwairi (@mohdzuwairi) on
1) Ambil train ke Yogjakarta (Tiket Rp8,000)
2) Pantai Siong, Yogjakarta (WAJIB PERGI)
- Entrance fee Rp5,000
- Parking fee Rp2,000
- Hiking bukit tinggi Rp2,000
- Cantik sangat view dia ! Recommended 

A photo posted by mohdzuwairi (@mohdzuwairi) on

A photo posted by mohdzuwairi (@mohdzuwairi) on

A photo posted by mohdzuwairi (@mohdzuwairi) on

3) Pantai Timang, Yogjakarta (WAJIB PERGI)
- Naik gondola Rp200,000
- Nak ke sana kena naik motor (Upah Rp40,000)
- Memang cantik sangat view, angin ombak kuat dan best. Boleh tengok sunset jugak.

Hari Keempat
A photo posted by mohdzuwairi (@mohdzuwairi) on

1) Bukit Puthuk Setumbu (Sunrise moment)
- Entrance fees Rp30,000
- Parking fees Rp10,000
- Better pergi awal untuk parking sebab nanti penuh 

A video posted by mohdzuwairi (@mohdzuwairi) on
2) Candi Borobudur (WAJIB PERGI)
- Rp130,000 (student) / Rp260,000 (non-student)
- Parking fee Rp10,000
- Wajib bawa student card, 50% less 
3) Gunung Berapi Merapi (WAJIB PERGI)
- Entrance fees + Sewa jeep 1(h)1/2 Rp350,000
- Parking fees Rp5,000
- Dapat tengok dengan jelas gunung berapi yang masih aktif. 
4) Bukit Kalibiru (WAJIB PERGI)
- Entrance fees Rp10,000
- Parking fees Rp5,000
- Cantik untuk bergambar, ada banyak station untuk bergambar dan setiap station perlu bayar (Starting dari Rp10,000)

Hari Kelima

A photo posted by mohdzuwairi (@mohdzuwairi) on

A photo posted by mohdzuwairi (@mohdzuwairi) on

1) Hutan Pinus (WAJIB PERGI)
- Free entrance 
- Suasana dalam hutan
- View yg cantik untuk ambil gambar 

A photo posted by mohdzuwairi (@mohdzuwairi) on

2) Mangunan 
- Entrance fees Rp6,000

A photo posted by mohdzuwairi (@mohdzuwairi) on

3) Candi Sambisari
- Entrance fees Rp2,000
- Parking fees Rp5,000
- Candi ni dijumpai oleh petani dalam tanah. 

A photo posted by mohdzuwairi (@mohdzuwairi) on

A photo posted by mohdzuwairi (@mohdzuwairi) on

A photo posted by mohdzuwairi (@mohdzuwairi) on

4) Candi Ijo
- Entrance fees ( ikut ikhlas hati )
- Candi ni atas bukit. So boleh rasa sejuk angin bukit.

Hari Keenam
- Shoppppppppppppppping di Malioboro 
- Shopping kat sekitar jalan utama 
- Harga boleh nego dengan semua peniaga.

Hari Ketujuh
A photo posted by mohdzuwairi (@mohdzuwairi) on
A photo posted by mohdzuwairi (@mohdzuwairi) on

1) Candi Plaosan
- Entrance fees Rp3000

A photo posted by mohdzuwairi (@mohdzuwairi) on

A photo posted by mohdzuwairi (@mohdzuwairi) on

2) Tebing Breksi
-Entrance fees - ikut suka
-Parking fees - Rp10,000

A photo posted by mohdzuwairi (@mohdzuwairi) on

A photo posted by mohdzuwairi (@mohdzuwairi) on

3) Ratu Boko Palace (Sunset moment) (WAJIB PERGI)
- Entrance fees Rp110,000 
- Sunset price start dari pukul 3petang-5petang
- Kalau sebelum pukul 3, harga cuma Rp35,000
- Parking fees Rp10,000

Hari Kelapan 
1) Siap-siap untuk balik Malaysia
2) Sewa kereta untuk ke airport Rp100,000 (negotiable)

Add-ons:
1) Kami menginap 3 hotel sepanjang di Solo dan Yongjakarta 
- Hotel Bandar Narita, Solo (Rp279,000/night) - 2 single bed
- Hotel Kristina, Yogjakarta (Rp310,000/night) - Queen size 
- Whiz Hotel, Yogjakarta (Rp150,000/night) - 2 single bed
- Booking online untuk dapat harga lebih murah 
- Menginap di MALIOBORO sebab sangat strategik !
- Dekat dengan shopping mall dan pasar Beringharjo

2) Flight return KL-Yogja RM270.00 (booking 5 bulan awal)
- Masa balik je ambil luggage sebab banyak barang shopping

3) Sepanjang di Solo, tak sewa kereta sebab ada kenalan. Yapi di Yogjakarta kena sewa kereta.
- Kereta Toyota Avanza (muat 6 orang) Rp400,000/day 
- Minyak kereta Rp100,000/day 
- Contact no: +62 812 28379889 (Mas Endra) - Recommended !

4) Since duduk 8 hari, kena beli simkad untuk online 
- Simkad simPATI (Rp75,000) 
- Boleh dapat lagi murah kat kawasan perkampungan
- Terus register and masuk phone. Perlukan passport untuk reg

5) Prefer pakai kasut jenis sport shoes sebab kat Yogja ni dia banyak tempat alam semulajadi. hehe

6) Kalau shopping tu tawar menawar je sebab mostly dorang okay je.

7) Sewa kereta Rp400,000 tu sekali dengan tourist guide. Sangat happening dan sempoi tourist guide kami. Kalau nak booking, boleh contact beliau kat no +62 812 28379889 (Mas Endra).

8) Download apps "Currency" kat appstore sebab mudah nak tahu harga dalam RM berapa. 
- Currency exchange masa tu Rp1,000 = RM0.32

9) Total budget RM1,000.00 (exclude flight) untuk 8 hari 7 malam. 









Suntingan daripada iti travel mate : Haikal

Say Hello to Blanco™ Teeth Whitening Strips!

Wednesday, August 31, 2016
Sebenarnya tercari-cari juga produk apa yang sesuai untuk memutihkan gigi. Almaklumlah kalau dah berjalan merata makan minum tak terjaga terutamanya minum minuman berkafein ni gigi cepat kekuningan. Terfikir juga nak tanya klinik gigi harga rawatan pemutihan gigi. Mak ai! RM800 dan ke atas. Mahal juga tu. Cari punya cari jumpa satu produk nih yang diberi nama Blanco. 


Blanco ni dalam bentuk strip yang mudah digunakan. Strip yang nipis dan fleksibel disalut dengan gel yang mengandungi hydrogen peroxide. Bahan ini yang berupaya untuk memutihkan gigi. Jangan risau. Tidak merbahaya sama sekali. Cuma kalau ada ulser dalam mulut tu tidak digalakkan menggunakan sama sekali. Tunggu bagi sembuh dan pulih seperti sediakala baru guna. 

Bagaimana cara nak guna?

 1. Buka pack dan ambil strip di dalam pack tersebut


2. Keluarkan strip. Make sure kedudukan betul. Strip yang atas untuk gigi atas, bawah untuk gigi dibawah.


3. Ambilkan strip..Lekatkan! bagi rata, sebab dekat strip tu ada gel. Jadi dia akan melekat terus dekat gigi anda.  Panjang cantik skit tu untuk gigi atas dan pendek skit tu untuk gigi bawah. Lekatkan dekat gigi bagi cantik dan teratur.



4. Biarkan selama 30 minit untuk proses pemutihan dan membuang kotoran. 




Hari pertama pakai, lepas buang ja strip ni dari gigi.. Fuhh.. rasa macam bersih lepas scalling ja. Perubahan pada gigi akan nampak selepas tiga hari guna. Sekotak ni boleh guna 14 hari. Lepas 14 hari tu sah-sah la putih bersinar. Harga pun tak mahal sekitar di bawah RM100. Kalau ke klinik RM800. Yang mana jimat?



Jika anda merupakan salah seorang yang mempunyai ciri-ciri berikut, tidak boleh menggunakan Blanco sama sekali:

  • Kanak-kanak berumur 12 tahun dan kebawah
  • Ibu mengandung
  • Gigi yang sensitif
  • Sedang mengalami ulser, masalah gusi atau selepas pembedahan pergigian


Klik link dibawah untuk proses pembelian:
Testimonial:


Tuesday, May 03, 2016

Discover Kedah 2016. Macam ada 'something' kat Kedah! Apa yang 'something' tu?

Tuesday, May 03, 2016
Baru-baru ini saya berkesempatan untuk mengikuti Travel Hunt yang dianjurkan oleh FORWARD Malaysia bersempena dengan Discover Kedah 2016. Perjalanan bermula dari Cinta Sayang Sungai Petani ke Baling dan berakhir di Alor Setar. Tagline yang digunakan adalah 'Macam ada 'Something' kat Kedah'. Jadi peluang kali ini saya akan gunakan sepenuhnya untuk mencari 'something' tersebut sepanjang tiga hari dua malam mengikuti program ini. 


Apa yang 'something' tu?


Ketua Pegawai Eksekutif Kedah Tourism, Datuk Zulkifli Mohamad bersama penganjur Encik Khairil Hanafi merasmikan Travel Hunt  



Macam ada 'something kat Kedah. Mari saya senaraikan apa yang 'something' secara terperinci:


Cruise Sungai Merbuk (Sungai Petani)

Bagi penduduk luar seperti saya, hanya Tanjung Dawai dan Pantai Merdeka yang bermain difikiran apabila melalui kawasan Sungai Petani melalui jalan darat. Hasil daripada mengikuti program ini baru saya tahu kewujudan jalan lain iaitu pelancong berpeluang untuk menggunakan jalan air dari Jeti Semeling ke Pantai Merdeka dan Jeti Tanjung Dawai melalui Sungai Merbuk. 



Sungai Merbuk merupakan sungai yang terkenal dalam sejarah Lembah Bujang. Cruise Sungai Merbuk atau dikenali sebagai Teksi Air ini merupakan tarikan baru yang dikendalikan oleh MPSPK. Bayaran bagi seorang penumpang adalah sebanyak RM 10-35 dan masa yang diambil adalah selama dua (2) jam 30 minit bagi perjalanan pergi dan pulang. Bot akan melalui kawasan panorama paya bakau yang memukau mata memandang dan ia bakal diwartawan oleh UNESCO pada September ini. Pandangan saya tidak tertumpu kepada Paya Bakau semata-mata malah lebih menarik terdapat chalet-chalet atas air yang sesuai bagi pemancing. 

Tambang bagi Warganegara dan Warganegara Asing

Waktu 

Jeti Semeling

Bot yang akan digunakan...

...menyusuri paya bakau

Panorama berlatarbelakangkan gunung ganang.. 

Chalet atas air. Harga sekitar RM120 untuk satu malam

Jeti Tanjung Dawai

Jom Tanjung Dawai

Mee Udang Tanjung Dawai. Superb!

Apa yang ada di Tanjung Dawai? Boleh lepak santai menikmati makanan seperti Laksa dan Mee Udang sambil layan ABC menghilangkan kehausan. Boleh borong ikan kering, udang kering dan pelbagai produk tempatan yang dijual dengan harga yang berpatutan.

Bagi mereka yang  berminat dengan perkhidmatan teksi air ini anda boleh lakukan tempahan tiket atau sebarang pertanyaan melalui nombor telefon 04 - 443 0089.

Lokasi dengan menggunakan Waze: Jetty Semeling, Kedah; https://waze.to/lr/hw1p2q4qey

Air Panas Ulu Legong (Baling)

Perjalanan dari Sungai Petani terus menuju ke Daerah Baling pada hari kedua. Baling merupakan daerah kedua terbesar di Negeri Kedah yang akan dimajukan dibawah sektor Military Tourism tidak lama lagi. Manakan tidak diperkenalkan begitu, disinilah Rundingan Damai Baling diantara Kerajaan Persekutuan Tanah Melayu bersama Persatuan Komunis Malaya pada tahun 1955 yang telah diadakan di Baling English School (Sekolah Kebangsaan Tunku Putra). Peninggalan-peninggalan yang memberi makna ini sedikit sebanyak menarik minat pelancong. Selain itu, terdapat pelbagai tarikan di daerah Baling seperti Gua Komunis dan yang paling penting dan menjadi tarikan utama adalah Air Panas Ulu Legong. Kolam air panas ini merupakan destinasi pelancongan popular di Negeri Kedah dan Utara Semenanjung Malaysia.

Beroperasi pada tahun 1998 dan seingat saya pertama kali saya menjejaki ke kawasan air panas ini hanya terdapat tiga buah kolam dan hanya mempunyai kemudahan asas sahaja. Kini, perubahan yang mendadak telah berlaku dimana lapan (8) kolam mandi disediakan kepada para pelancong mengikut kategori (dewasa, kanak-kanak dan wanita) dengan kemudahan yang lengkap dengan tempat penginapan, medan makan, surau, dewan seminar, tapak perkhemahan dan lain-lain lagi. Kolam air panas semulajadi yang dikatakan boleh menyembuhkan pelbagai penyakit kulit dikelilingi dengan keindahan alam semulajadi yang masih belum diterokai sepenuhnya. Harga bayaran masuk adalah seperti berikut:

Kategori
Bayaran Masuk (RM)
Mykad
Bukan Warganegara
Dewasa
6
10
Kanak-kanak
3
6
Pesara Kerajaan, OKU, Warga Emas (60 tahun dan keatas)
4


Terdapat juga homestay dengan harga yang berpatutan jika pelancong ingin merasai kelainan. Sama seperti negara lain. Peninggalan kawasan sejarah menjana ekonomi setempat terutamanya penduduk sekitar. Begitu juga dengan Daerah Baling. Bagi penduduk sekitar Air Panas Ulu Legong yang pada awalnya bergantung kepada penanaman dan hasil yang berasaskan pokok getah telah bertukar kepada aktiviti pelancongan. Rata-rata penduduk sekitar menyediakan perkhidmatan homestay kepada para pelancong yang berminat dengan harga sekitar RM70-RM100. 

Keadaan bilik

Diiktiraf oleh Homestay Malaysia 


Saya menginap di Homestay Niza. Harga bagi satu malam adalah sebanyak RM70 bagi bilik kipas dan RM100 bagi bilik yang mempunyai penghawa dingin. Bilik dilengkapi dengan tandas dan TV. Bagi mereka yang berminat untuk menginap disini boleh menghubungi 013-5182767 atau 019-5128214. Sarapan pagi disediakan. Jarak antara kolam air panas dan homestay ini tidak begitu jauh. Mengambil masa lebih kurang 10 minit berjalan kaki. 


Pintu masuk Kolam Air Panas

Kolam air panas yang bersih

Chalet 'Pool View'
Kolam berhadapan dengan tempat menyalin pakaian

Chalet 'Deluxe'

Surau disediakan

Diantara kolam yang paling panas airnya

Kolam utama

Jangan lupa mencuba produk tempatan. Ais Krim D'embun

Bagi pelancong yang ingin menginap dalam kawasan kolam air panas, pelbagai jenis bilik untuk menginap dalam kawasan Kolam Air Panas Ulu Legong antaranya jenis VIP, deluxe, dormitory dan poolview. Harga chalet untuk satu malam adalah seperti berikut:


Standard - RM105
Pool View - RM137
VIP - RM317
Deluxe - RM128
Dormitori - RM264

Untuk maklumat lanjut atau tempahan boleh hubungi Pusat Rekreasi Air Panas Ulu Legong di talian: 04-4721548, 04-4731024/1025.




Alang-alang dah sampai Baling jangan lupa cuba Roti Belatik dan Roti Top semasa sarapan pagi. Dibuka setiap hari dari jam 5 pagi hingga 10 pagi. Harga sekitar RM1.50 hingga RM2.50. Kedudukan kedai adalah dihadapan klinik pergigian Baling. Jangan risau Belatik hanyalah nama tempat pemilik kedai. Wajib cuba! Sangat Sedap!

Lokasi menggunakan Waze:
Pusat Rekreasi Air Panas Ulu Legong, Baling; https://waze.to/lr/hw1pc0fg5w


Alor Setar

Ibu negeri Kedah iaitu Alor Setar merupakan tempat terakhir sebelum Travel Hunt melambuhkan tiranya bagi sesi pertama tahun ini. Ada sesi kedua, ketiga, keempat? mana tahu mungkin ada. Apa yang menarik dan 'something' disini? 




Dari kiri Masjid Zahir, ditengah Menara Jam dan kanannya Balai Nobat merupakan mercu tanda penting bagi Kedah. Buat pengetahuan semua, Masjid Zahir yang dibina pada tahun 1912 merupakan masjid keempat tercantik dunia menurut India TV. Apa perkaitan antara tiga tempat yang berdekatan antara satu sama lain? Jam berbunyi, nobat dimainkan, azan dilaungkan. Mercu tanda utama juga berada di belakang iaitu Menara Alor Setar. 

Keindahan Masjid Zahir

'Something' 

Sekalung penghargaan dan ucapan Terima Kasih kepada En. Khairil Hanafi daripada FORWARD Malaysia kerana memberi peluang mengikuti program Travel Hunt pada 29 April hingga 1 Mei 2016 dalam mempromosikan Discover Kedah 2016 dengan tagline 'Macam ada 'SOMETHING' kat Kedah'. Alhamdulillah, rezeki menyebelahi kumpulan 002 yang disertai oleh blogger Khairul Anuar (Pena Berkala) dan Fauzi (Dunia Patik) mendapat tempat pertama dalam Travel Hunt kali ini. Chaiyok!

Ini 'something' yang sebenarnya.. hahahaha





Mai Cek Oi Mai Cek Mai


Jom p kedah!

Wednesday, April 27, 2016

Sumber alam yang mempersonakan di Pulau Redang menggamit kedatangan pelancong!

Wednesday, April 27, 2016

Selamat Datang ke Pulau Redang 

Pulau Boracay (Bo-ra-kai), Gili's di Lombok, Pulau Phi-phi di Thailand di antara pulau yang saya telah sampai dan mengakui antara yang terindah dan cantik bagi saya dari segi pantai, kejernihan air dan hidupan marinnya. Akan tetapi masih tidak cukup sah dan rugi jika tidak meneroka pulau-pulau di negara sendiri. Malah, perancangan untuk bercuti di Pulau-pulau yang terdapat di Malaysia sudah lama direncanakan. Oleh itu untuk kesekian kalinya, Pulau Redang menjadi pilihan utama tatkala musim monsun melabuhkan tirainya bagi tahun 2015-2016 pada hujung Mac yang lalu. Saya bersama seorang kawan melakukan perancangan yang tidak begitu lama kali ini. Seminggu sebelum bertolak baru pemilihan pakej-pakej dilakukan. Saya memilih pakej yang disediakan oleh Nuyu Travel and Tours. Pakej bagi 3 hari 2 malam di Redang Mutiara Beach Resort berharga RM300 seorang. Pakej ini merangkumi ferry (Merang - Redang Mutiara - Merang), Makan (pagi, tengah hari, minum petang, malam + BBQ), penginapan dan aktiviti snorkeling (sehari dua kali - jam 9 pagi dan 2 petang).

Kenderaan
Anda boleh menaiki kenderaan sendiri ke Jeti Merang kerana terdapat kawasan parkir kenderaan disediakan dengan harga yang telah ditetapkan. Bagi pelancong yang menggunakan pesawat anda boleh mengambil teksi dengan harga RM55 untuk ke jeti. Manakala dari stesen bas harga teksi dalam lingkungan RM60. Jarak dari bandar ke jeti adalah 33KM dan mengambil masa 40-50 minit untuk sampai. Jadi perancangan yang lebih teliti perlu dilakukan supaya tidak terlepas feri pertama dari Jeti Merang ke Redang Mutiara pada jam 9 pagi.

Harga Teksi dari Airport ke Jeti Merang

Redang Mutiara Beach Resort


Jika anda seorang yang memilih privasi dalam bajet rendah, Redang Mutiara Beach Resort ini boleh dijadikan sebagai tempat penginapan semasa percutian anda sepanjang berada di Pulau Redang. Hal ini kerana, kedudukannya berada di pantai selatan berjauhan antara satu resort dengan resort yang lain disamping berada dalam rimbunan flora dan fauna semulajadi Pulau Redang. Bagi saya, resort ini lebih memberi ruang privasi dan ketenangan kerana tiada 'bar' mahupun 'mini disco'. Majoriti pengunjung pula warganegara Malaysia. Kedudukan bilik berdepan dengan pantai memudahkan lagi pengunjung untuk melakukan aktiviti pantai seperti snorkeling dan pelbagai aktiviti lain yang berkaitan.

Saya kongsikan bahagian dalam bilik yang ringkas sesuai untuk berehat semata-mata:




Saya rasa berdasarkan gambar yang telah dimuat turun anda boleh gambarkan keadaan bilik. Tandas mempunyai kemudahan pemanas air (atas pemintaan baru dibuka). Bagi saya dalam keadaan budget yang rendah memang sesuai dengan bilik yang disediakan. 



Saya kongsikan beberapa keping gambar sepanjang berada di Pulau Redang: 














Snorkeling
Bagi aktiviti snorkeling, pelancong dikehendaki membayar RM 20 (mask dan jaket) sepanjang tiga hari dua malam berada di Pulau Redang. Aktiviti snorkeling pula sebanyak dua kali untuk satu hari.








Mempersonakan
Setelah berada tiga hari dua malam di Pulau Redang, Ya. Saya mengakui negara yang kita cintai iaitu Malaysia mempunyai tarikan yang tersendiri bagi menggamit pelancong dalam mahupun luar untuk sama-sama menikmati keindahan yang mempersonakan dari segi air, pantai, pasir dan hidupan laut seperti terumbu karang dan ikan-ikan yang comel pelbagai warna.




Tips:

  • Jika ingin memilih kawasan yang sibuk boleh pilih kawasan 'long beach'.
  • Beli air mineral dan kudapan untuk dibawa. Di pulau harga agak mahal berbanding tanah besar.
  • Jika keseorangan atau berdua jangan risau, saya pasti anda akan mendapat kawan atau cinta baru.
  • Apa lagi? Nak tanya boleh e-mail: zwairy86@gmail.com

Lop Buri (BERITA HARIAN)

Lop Buri (BERITA HARIAN)

Utusan Malaysia

Utusan Malaysia
Januari 2016

Boracay (Berita Harian)

Boracay (Berita Harian)