Wednesday, April 9, 2014

Jalan-jalan Medan – Lake Toba – Berastagi

Kali ni sebagai permulaan tahun 2014 ke luar negara aku pilih Medan sebagai tempat pertama. Kali ni dalam group 8 orang. Bersama rakan-rakan seuniversiti, rakan blog dan rakan-rakan sekerja UUM. Bertolak pada 5 April 2014 di mana perjalanan mengambil masa satu jam penerbangan untuk ke Medan, Kualanamu Airport. Sampai ja di Airport supir dah tunggu dengan tag nama. Sampai pun dah pukul 2 waktu Medan. Jadi perjalanan pertama ke Parapat, Lake Toba yang mengambil masa hampir 6 jam ok. Tuan-tuan dan puan-puan saya ulang enam jam. Pergh! Oh. Lupa. Kali ni aku amik pakej. Sebab perjalanan jauh-jauh dan aku tak dapat bayangkan Parapat, Berastagi dan sebagainya. Jadi aku pilih pakej yang dikendalikan oleh Mr Daniel George. Bagus orangnya.  Jadi untuk pakej ini mereka sudah sediakan supir, kereta, minyak, parking, duit ferry, hotel empat bintang, makan pagi, tengah hari, malam sepanjang berada di sana. Jadi Cuma sediakan wang rupiah untuk berbelanja sahaja mas, ibukkk, bapakkk.. jadi yukkkkkk kita ke Medan.



 time ni dah nak sampai Medan

Rombongan dari Penang dan KL bertemu di Medan


 Lunch yang disediakan..


Jadi perjalanan hari pertama dari Airport pukul 2.30 petang. Sampai rumah makan lebih kurang 30 minit dari lapangan terbang, pukul 4 jam Malaysia baru bertolak ke Parapat. Perjalanan enam jam sangat-sangat mendebarkan dengan keadaan jalan dan sebagainya, tapi bila dah sampai kawasan Parapat.. fuhhhhhhhhhhhh! Yang letih sepanjang perjalanan pun hilang. Sampai dalam jam 10 malam, check in dan hotel sediakan dinner. Pilihan hotel yang terbaik Niagara Hotel Parapat. Kedudukan hotel ini atas bukit dan sejuk. Aku rasa hotel ni paling tinggi sekali antara banyak-banyak hotel di situ. Lepas dinner terus.. bummmmmmm tidur! Sebab esok nak jalan-jalan lagi. Jadi perlu tenaga. 

 
Check In dan Tidoooooooooooooooooo... 


Keesokan pagi dengan mood segar bugar! 



 


Hari kedua, kul 730 pagi dah breakfast yang disediakan pihak hotel. Makan sedap. Pagi ni bak kata pak supir mahu melihat perkampungan batak asli iaitu Tasik Orang Batak Asli (TOBA). Perjalanan menuju pulau samosir mengambil masa 45 minit. Sebenarnya sekejap ja.. dalam 15 minit boleh sampai kot. Tapi, ferry tu aku rasa dalam 30km/j sahaja.. ala-ala memberi peluang untuk melihat dan menatapi pemandangan ciptaan Tuhan. Subhanallah, cantik sangat! Siriyesli. Dalam 45 minit perjalanan sampai lah ke Samosir. Dekat situ banyak kedai-kedai yang jual sebiner, baju dan segala lah. Tapi, berjati-hati. Harga yang diletakkan terlalu tinggi. Kena pandai tawarlah. Memang kena pandai tawar kalau tak nak ditipu. Kat di situ juga ada orang kampung yang berperanan seperti tourist guide. Terpulang nak amik ke tak nak. Kalau ambil seperti biasalah kena la bagi tips! Dalam pulau tu ada sejarah pasai perkampungan tomok, dari maharaja atau sultan-sultan terdahulu sehingga kini. Pusing-pusing, berbelanja jadi pulang ke parapat balik untuk lunch.






 Rasa bersyukur kita tinggal di Malaysia, dorang basuh baju pakai air tasik hokey!


Ratu Tomok


Sesampai di Samosir Island.. nah kau.. map!

 

Tourist guide, kalau nak tau cerita dahulu kala sampai sekarang mengenai Samosir boleh pilih bapak ini.. tapi macam biasalah tips ok. Bukan semua benda percuma. Kalau tak ambil nak jalan-jalan sendiri pun ok.




Rumah Batak.. 

 
Hah. Ni baru real kerusi batu


Selepas selesai lunch, terus ke Simarajunjung, tempat tu ala-ala peak view juga la.. tempat anak-anak muda melepak, bernyanyi bersama-sama, menghabiskan masa bersama. Gituh. Nice. Tapi kalau tak nak p pun tak pa juga kot tempat ni. 




Lepas singgah sini terus pak supir pecut ke satu tempat air terjun Sipiso.. perjalanan daripada Parapat ke Simarajunjung mengambil masa satu jam lebih dan daripada Simarajunjung ke Waterfall tu satu jam lebih juga. Capet! Jalannya pusingggg… jadi kalau cepat mabuk, makan ubat mabuk ya.. bisa tidur aja sepanjang perjalanan. Lepas daripada waterfall ni terus ke Berastagi yang mengambil masa 2 jam. Fuhhhh.. kat berastagi ni ala-ala Cameron. Sejuk ya amat. Sejuk lagi pada Cameron. Tapi g sana tak tido pun. Rugilah. Oh. Kalau bab shopping, shopping lah di Berastagi. 



Murah dan berbaloi. Tak rasa kena tipu sangat berbanding dengan Samosir tadi. Nak beli telekung, batik belilah di Berastagi juga. Kat area-area orang jual bunga dan kawasan kereta kuda. Ada satu kedai ni tak ingat nak amik gambar. Makcik tu pakai spek dan ala-ala inspektor polis. Nampak macam garang. Tapi baik orangnya. Harga pun memang berbaloi. Lepas shopping terus ke Medan. Perjalanan hampir 3 jam juga dari Berastagi. Sampai medan makan dan check in hotel di Grand Antares Hotel, Medan. Bilik superb!

 

makan malam terakhir sebelum pulang keesokan hari.. ayam bakar dan ikan bakar menu utama



malam terkahir check in di Grand Antares Medan (4*)





Hari ketiga merangkap hari terakhir, lepas breakfast di hotel terus jalan-jalan di Medan sebelum ke bandara. Oh. Lupa. Breakfast sangat sedap dan banyak pilihan… kat medan tak banyak tempat sangat nak shopping actually. Harga barang pun melambung. Better shopping kat Berastagi. Bak kata makcik inspektor polis tu, Medan mahal sebab harga sewa kedainya juga mahal. Jadi pandai-pandai fikirlah.

 





Lambaian terkakhir daripada Ratu..

Tips Medan:
  • Sediakan wang rupiah yang secukupnya
  • Kalau nak senang ambil ja pakej macam ni.. Boleh contact Daniel George menerusi BBM Pin: 75889E08, email travelagentsumatera@gmail.com just inform berapa pax, bapa hari dekat dia nanti dia akan uruskan, kalau nak tempah hotel sendiri pun boleh, dia juga menyediakan kenderaan dan supir.
  • Nak makan, g makan kedai yang ada harga siap-siap takut tertipu..
  • Nak shopping sebiner ka apa ka boleh shopping kat Berastagi berbanding Samosir. Nego betul-betul.. kalau boleh jadi pelakon pentas untuk seketika.. 
  • Shopping kat Berastagi boleh shop kat kedai makcik ala-ala Inspektor polis, pakai spek mata.. nampak garang tapi baik. kedudukan kedai dekat dengan orang jual-jual bunga dan tempat bas dan kuda..
  • Jangan la mengharap Medan tu seperti Bandung yang banyak tempat nak shop. 
  • Kalau ada apa-apa pertanyaa lagi, boleh drop mesej kat kotak disebelah kanan anda.. sekian.

Sunday, October 20, 2013

Ho Chi Minh, Vietnam sebagai pilihan destinasi Travellog September 2013




Kali ni Ho Chi Minh City menjadi pilihan untuk bercuti hujung minggu seketika. Macam biasa konsep backpacker lah menjadi pilihan dan masih mengekalkan moto 'meminimumkan kos' boleh? HAHA

Tarikh perjalanan 27-29 September 2013 pilihan kapal kali ini adalah MAS.. sebab saya merupakan salah satu family MAS.. ada special price skit kat situ. Perjalanan Jumaat tu ambil flight tengah hari dan perjalanan dari KL ke Ho Chi Minh City tak lama mana pun dalam Dua jam lebih sikit. Sempat la nak tengok satu movie + makan minum dulu sebelum sampai. 







Bertolak dalam pukul 250 petang dan sampai di HCM dalam pukul 5 lebih macam tu. Waktu di HCM lewat sejam daripada Malaysia, dalam kata lain kalau pakai jam Malaysia tolak (-) sejam sahaja. Sampai kat sana ada kawan aku dah tunggu si Son Nguyen Thai..memang jati Vietnam. Kawan masa zaman master dulu kat UKM. Kami kenal pun bukan atas dasar classmate, tapi dia yang nak kawan ngan aku masa tu. Boleh macam tu? #bajetartis

Aku dah janji dengan dia awal-awal bagitau siap-siap flight pukul bapa dan bapa hari kat sana. Senang. Tapi tu la.. nak bawa aku makan tempat yang tak halal.. aiseyyyy.. No. No. No.



Tapi jangan la dok risau bab makan.. sebab makanan senang dapat kalau kat District 1 ni.. kedai makanan Islam berlambak.. jangan was-was na.. makan ja. Bukan apa.. sebelum pi ni aku buat juga la research pasai semua ni.. ada yang kata owner dia memang Vietnam la.. kedai saja buh pelekat halal la.. sebab pelekat halal kat sana macam sticker motosikal senang nak dapat kat mana-mana. Tu aku tak pasti. Yang pasti. Yakin dan makan tanpa was-was.. kalau nak was-was juga.. bawa roti+maggi. #feelingkurus


snack berperisa lipas dan ulat.. sedap dimakan begitu saja! 


Pilihan hotel ni masalah. Geram pun ada. Pada awalnya aku tempat kat Agoda Saigon Pink 2 Hotel. Tapi bila sampai sana hampagas betul dia kata full dan dia bagi hotel yang tak jauh daripada hotel tu. Jauh tak jauh pun, lapaq juga la bila dah sampai. Agoda ni sesekali fikir macam melampau pulak. Tapi fikir balik nak salah Agoda ke nak salah owner hotel. Masa p Bandung dulu pun macam ni juga. Nasib baik la p letak hotel yang ok juga. Jadi selama dua malam tu aku stay kat Halo Hotel. Hotel not bad.. sesuai lah dengan moto "meminimumkan kos" #bajet2013


sempat juga la buat networking.. hahaha.. ni Ass Manager Halo, Mr Hiroshi owner dia orang Jepun. Puji-puji skit lepas ni senang tak payah nak booking Agoda kalau nak p pulak.

boleh bersiram dengan tenang.. dan boleh membuang hajat sambil tengok pemandangan di luar.. jangan risau tingkat 5 ni.. dan buang hajat pun tak tension sebab dapat tengok view.. HAHA


ni view dari bilik.. tu bangunan Ban Than Market yang popular tu.. kain cotton lah.. barang kulit lah MURAH GILA! yang tu ja cheq buleh habaq kat hampa.

Ben Than Market tu dalam seminit ja jalan kaki.. ntah. rasanya tak sampai seminit dari hotel. Kedudukan hotel amatlah strategik. Malam jangan lupa p night market pulak. Yang tu best.. Selama dua malam berturut-turut aku p lepas maghrib. Pukul 130 pagi baru balik bilik. Night market tak la besar pun tapi seronok p menyembang survey harga. Orang yang berniaga kat night market ni sangatlah bagus. Baik. Cuma broken english. Ayat yang simple-simple depa fahamlah. Kalau nak beli sebiner ka, better beli kat night market ni lah. Murah. Ben Than tu cekik darah.. kalau nak beli kat Ben Than Market depa letak sampai 600 ribu dong bargain dengan harga yang paling rendah serendah 50 ribu dong. Nampak tak permainan disitu. Kalau nak tukar duit tukar kat HCM murah lagi dari Malaysia. Nak beli kat pasar Ben Than Market pakai RM lagi ok. Tapi kalau pakai Dollar lagi untung.. sebab kat tangan aku ni ada kalkulator jadi.. KIRA! jangan malas. KAH3 #bajet2013


nak naik teksi pilihla Vinasun sebab teksi ni pakai Meter. Naik ja teksi suruh dia On Meter. Takut satg dia tipu. Sampai sekerat jalan dia letak harga tinggi, kalau setuju diateruskan perjalanan kalau tak setuju dia turunkan ntah kat mana-mana.. ada berani? #watakkenabeb #Alhamdulillah



yang tu la serba sikit. Boleh p melawat Post Office dia dan Church lama nama dia Saigon Notre Deme Basilica cantik tempat dia.. aku p tapi round-round naik motor tak sempat nak snap pic. Hari ketiga tu nak p lepak.. tengok-tengok hujan la pulak. Habis camne? #kesian







see.. apa yang aku rompak dengan duit kat sana.. Jangan tak tau.. Prada Lace 25 meter, Kain satin 48 meter. Iols jadi tukang jahit ler lepas ni uols.. HAHAHAHA.. 

itulah serba sedikit.. time balik Son bawa kawan dia.. ada la sesi soal jawab skit. Pasal agama dan sebagainya.. yang menarik kawan Son tanya pasai apa tak ble makan daging B.A.B.I.. oinkk oinkk oinkk.. ha langkap ngan bunyi.. aku pun terang la.. depa ni susah skit nak faham dulu masa kat UKM si Son ni pernah bagi Maggi perisa oink onik tau. Terkejut aku. Dia kata ni bukan bagi daging, just perisa ja. 

Dik oi, pintu neraka nun p makan bendalah tu. 


sembang, gelak segala salam peluk bagai.. Terbanglah pulang... 



Tips:
  1. Tukar duit sikit kat Malaysia sebab nak naik teksi Vinasun bermeter tuh, selebihnya tukar kat sana better pakai RM atau Dollar lagi ok. Bawa Kalkulator.
  2. Makan jangan risau ada.. makan tanpa was-was ok. 
  3. Peniaga sana ada yang boleh bertutur bahasa Melayu jadi tak perlu risau.. 
  4. Tak payah la nak guna BI Amerika ka, British ka.. guna simple-simple sudah bagi depa senang faham
  5. Kalau nak beli kat night market beli kat orang jual tak dak khemah.. sangat-sangat murah.. sebab depa ni tak bayar tapak rasanya, sebab aku dan nampak malam tu polis lalu depa lari merata ala-ala bom nak meletup. 
  6. Ada pakej ke Mekong per pax dalam RM90 macam tu.. dan banyak travel agent jadi jangan risau. 
  7. Ada apa-apa soalan mengenai vietnam tinggal la komen atau email sahajo ke zwairy86@gmail.com







Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...