Monday, July 20, 2009

Media UKM

Aku nak cerita skit tentang UKM.. iaitu School aku kat sini untuk master.. Pusat Pengajian Media dan Komunikasi yang dikenali sebagai Mention.. berbeza sedikit dengan UM.. UKM aku rasa lebih interaktif dan praktikal.. sbb dorang ada makmal media dorang sendiri.. untuk fotografi, shooting, radio dan tv.. dorang ada lbh kurang 20-30 org pensyarah yang mempunyai bidang yg tersendiri.. UM juz ada bilik untuk editing iaitu Manggis.. situla editing kat situ gak tmpt buat pelbagai kerja termasuk shooting.. ada makmal.. tapi makmal multimedia shj.. apa2 pun bagi aku UM la plg best k.. UM especially Jabatan Pengajian Media tetap dihati~

Banyak juga la kekurangan dan kelebihan kedua2 universiti.. tapi aku rasa UM kena banyak skit wat perubahan dr segi kemudahan kpd pelajar.. di sini juga aku rasa senang dgn tugasan yang diberi.. sbb dorang ada outline yg diberi pada awal kelas.. mengenai tajuk2 yang akan diajar sepanjang 14 minggu dan disitu gak ada tajuk as'ment n tarikh penghantaran serta tarikh pembentangan.. dengan outline yang diberi.. aku rasa benda ni memudahkan pelajar untuk menguruskan masa sebaik-baiknya walaupun as'ment yang diberi begitu banyak... banyak.. dan banyak.. aduyai~

Mengenai nota lak.. lect akan upload nota dekat satu laman web yang dikenali sbg E-Learning.. semua lect satu UKM ni menggunakan web yang sama.. hebat kan? bukan nak kata pelajar kita ni kena sentiasa disuap.. tetapi lect dan student menggunakan semaksimum mungkin teknologi komunikasi terutamanya media baru seiring dengan arus perubahan globalisasi sekarang ini..

Dulu masa kat UM, dulu pun xlama sangat la kwang2x.. untuk student media UM terutamanya batch 06/07 aku ada buat satu group untuk menyenangkan rakan2ku dan aku untuk mengedar nota juz di hujung jari.. sampai skg group tu ada lg.. masih boleh digunakan.. sbb ada juga nota2 untuk junior media seterusnya.. group yang aku buat juga untuk memberitahu perkara-perkara terkini seperti tarikh hantar tugasan, pembentangan dan juga pembatalan kelas.. susah sbnrnya.. aku ada juga wat blog untuk Jabatan Media.. untuk paparkan aktiviti dan segalanya.. tp xdpt sokongan la plak.. sbb blog tu kena mewarisi dari satu batch ke batch yang lain.. apa2 pun Media UM ia One~


style="border: 0px;"
alt="Click to join massac_media"/>

Click to join massac_media




tak sampai seminggu aku kat Mention, gambar aku terpapar lak kat main board laluan ke school..gambar masa aku daftar..dua tiga gambar gak ada gambar aku.. :)




9 comments:

  1. waaaa..~
    sy mmg bangge jd pelajar
    fssk kat ukm
    peace..!!!

    ReplyDelete
  2. oo..
    yeka
    still kat cni lg ke??
    ambil pe kat fssk?

    ReplyDelete
  3. sy bdak art
    programm english lang stdies~
    kamo slalu kat fssk ea??

    ReplyDelete
  4. selalu la..
    sbb kelas kat situ..
    kelas pun hr2 lam 6-9mlm jer~

    kiranya bdk degree
    time tuh dh bis klas~

    ReplyDelete
  5. yes..e-learning...kat uM pun de tp x rmai lecturer guna..huhu kalu akak dlm kelas tekno 2 slalu je upload n amik nota trus dr pensyarah..alangkah bgus kalau smua mempraktikkan kemdahan tekno yg de..hehehe well, gud 2 hear keadaan ko kat sana...blajar rajin2...jgn kasi malu budak2 UM =)
    ~~kakQQ

    ReplyDelete
  6. oo.. yeka kak QQ..
    saya xpernah dgr lak..
    sbb xpernah dgr..
    maknanya. xmenggunakan sepenuhnya..
    cuma sstgh lect jer..

    ReplyDelete
  7. salam...
    weh..a ku knai sapa mamat tue...
    besaqnya dia..
    kalah belon.. huhuu..
    kim salam kat dia..

    ReplyDelete
  8. huhu...sama ade kamera tu rosak trakam gamba hg o hg yg rosak coz mcapub...haha...

    ReplyDelete
  9. keh2..
    xla en abu..
    kamera tu mmg asyik fokus aku jer..
    sbb aku antara yg paling muda..
    kehkehkeh~

    ReplyDelete

Comment