Monday, January 25, 2010

Sudah terlajak Aduka Teruna... cmne nak undur? ble ke tak boleh?

Semalam heboh di blog dan paper online pasal Aduka Teruna.. aku de baca blog ni before this.. dalam blog tersebut pemilik blog sudah minta maaf kepada rakyat malaysia.. tapi aku baca Berita Harian Online polis terima 25 aduan daripada orang awam dari seluruh negeri mengenai entry yang dibuat..entry tu pendek tetapi membawa kemarahan kepada semua rakyat malaysia.. dekat FB pun ada satu Fan Page khas tentang entry yang dikeluarkan pemilik blog terbabit..

erm.. sekarang dalam kata lain kena lebih berhati2 dalam menyuarakan pendapat, luahan agar tidak menyentuh sensitiviti individu yang lain.. Blog, FB, FS, Tweet, dan pelbagai medium lain di alam maya ini sememangnya milik individu untuk bebas bersuara, tapi kebebasan yang diberikan tersebut mempunyai had.. jika sudah terlajak, agak sukar untuk diundur..

jadi pesanku kepada bloggers dan untuk diriku sendiri, berfikir dahulu sebelum menaip, sebab apa yang ditaip ini bukan kita sorang sahaja yang baca.. search saja kat Google dan Yahoo.. satu dunia ble tau..

nota kuliah: manusia memang tak lari dari melakukan kesilapan, tetapi mencegah lebih baik daripada mengubati~






15 comments:

  1. kekadang terlajak..
    kekadang terlawak..
    kekadang terlajak lawak yang terkena getah lah pulak..yang penting setiap tindakan..bukan ikut nafsu..
    mcm kisah sahabat nabi Saidina Ali yang tak jadi membunih musuh dia dalam perang sebab musuh dia ludah muka dia...dia takut dia bunuh musuh dia sebab marah dengan ludah tadi...aku pun takpasti sgt jalan cite dia..tapi gitulah...yang aku faham

    ReplyDelete
  2. Jadinya elakkan laa ckap isu2 politik atau isu2 yg hypersensitif.. Sbb bnyk mata memandang wo.. Huhu..

    ReplyDelete
  3. kata-kata itu ibarat pisau..sgt tajam kalau slah bicaranya.

    ReplyDelete
  4. mungkin kah die perlu gune gear reverse utk undur? bhahaha! *maaf, gurau je, masih dlm mood driving xDD

    skrg nk tulis pn tkot2 oh, tkot nnt ape yg kite tulis org laen tk bole time..haihhh!

    ReplyDelete
  5. mencegah??? ok,,, medium paling cepat nak buat perkare x baek adelah FB.. jom, haramkan FB

    ReplyDelete
  6. btul2 akk stuju..nk taip ape pn kna gune akal yg waras..klau x bdn merana..

    ReplyDelete
  7. apa2 pun hukuman yg dikenakan, moga penulis blog 2 dpt pengajaran berharga drp peristiwa 2

    ReplyDelete
  8. aku terlepas cerita pasal aduka taruna..
    kenapa weyh?

    ReplyDelete
  9. fid: uish..mn ble haramkan..

    hernee:aha.. betul2..

    farhana: ya betul tu;)

    zack: aduka ni penulis blog politik rasanya.. ang buka tgk dia punya fan page.. ada org print screen apa yang telah ditaip sehingga menimbulkan kemarahan;)

    ReplyDelete

Comment