Friday, February 19, 2010

Analisis: Opening lagu yuna.. hohoho~

ni bukan analisis freemason ke ape ke k;)..

akibat daripada kekaguman aku yang melampaui batas terhadap lagu Yuna.. jadi aku pun siasat la.. lagu Yuna ni masa AJL baru2 ni.. sbb aku suka masa opening dia.. jadi tertanya2 aku cmna dia buat.. sebab suara dia yang repeat banyak kali tu.. first aku ingat dia record.. rupanya tidak.. mana tau kot2 record sebab dia ada pegang telinga.. kot2 dgr arahan dr monitor ke.. ape ke..

jadi, aku tanya la kawan aku.. pemegang ijazah muzik USM, Fahmi(perlu ke beritahu degree tuh)..kwang2..


kalau korang perasan.. yuna banyak kali buat pergerakan kaki kiri dia.. seolah2 ada menekan something..


hah~ nih.. nampak tuh.. kaki dia terangkat.. tgh menekan..


bendalah ni la...



yang dipanggil loop station..
ni salah satu loop station dari Roland..
alat ni guna untuk record suara..
pijak jer pedal ni..nyanyi "oh bulan" lepas pedal.. akan kuarla suara tadi dekat sound..
dan dia akan ulang..
pijak lak pedal kedua.. "oh buuuuulannnnnnnnn"... lepas pedal.. suara tadi kuar bersama suara pedal pertama..
begitulah berikutnya..


erm..persoalan aku terungkai juga akhirnya..
mungkin kreativiti yuna dengan menggunakan bendalah ni juga membawa kepada kemenangan beliau..
cayolah..

dam..daramm..dam..dam..dam..dam..daramm..
..oh bulan..

nota kuliah: ribuan kali dh kot aku ulang lagu dia masa AJL

22 comments:

  1. mmg yuna main mic mase pefom haritu..sbb tu suare die bgema2 tu..deserve mng..best sgt die pefom =P

    ReplyDelete
  2. cayalah..siap buat research lagi :P

    ReplyDelete
  3. Ouhhhhhhh.. Bgitu ke.. Hmmmm.. Ilmu baru ni.. Heehee.. Minat giler ek ngan yuna encik zuewairy.. Heehee..

    ReplyDelete
  4. hee..

    yuna dah bagitau dlm FB fans dia, heheh

    ReplyDelete
  5. persembahan dia tersgt la simple.tapi tatap meletop you..

    ReplyDelete
  6. persembahan dia tersgt la simple.tapi tatap meletop you..

    ReplyDelete
  7. wahhh
    gila yuna ko ni
    hhhehe
    ooo kretif2~

    ReplyDelete
  8. wah fanatik giler ko dkt yuna

    ReplyDelete
  9. kreatif tu..
    xsia2 menang....
    hehheee

    ReplyDelete
  10. mcm tu ye..baru tahu.ingat ade gak suare kt blk yg sambung2..supaya mcm jadi GEMA. ape2 pun yuna mmg kewl habes mlm tu!aku pon same la..tak habes2 dgr lagu die..huk2..nak kawen ngn yuna lahh! =p

    ReplyDelete
  11. serius cakap.. mang tak minat yuna.. nasib baik nama saya moon

    ReplyDelete
  12. minah ni mg kreatif wehh..ske ak! :)

    ReplyDelete
  13. She's fantastic :) My dad likes her too. So do I. I just knew about that. Thanks for the info, man! :D

    ReplyDelete
  14. aku penah tebaca
    yuna ni mempunyai tone suara yang tak ada kat kebanyakan artis wanita kat malaysia ni


    she's great
    dia tak terus mencanak masuk mainstream
    dia bermula dengan promo lagu di myspace, gig kecil2.....

    ReplyDelete
  15. bestnya dpt tau info baru.

    research method :P

    ReplyDelete
  16. laa...
    begitu k??
    mmg sedap...;)

    ReplyDelete

Comment