Tuesday, February 16, 2010

Facebook: Budak Zuckerberg ni suka makan jajan



Salam.. seperti yang dijanjikan entry ini akan mengulas sedikit mengenai bab awalan dalam buku Cerita Betul Facebook..

aku rasa ramai yang dah tau kan Facebook ini dicipta oleh siapa?? sudah semestinya pemuda yang berusia 24 tahun iaitu Mark Zuckerberg dari Harvard.. tapi dalam proses mencipta Facebook ini.. turut menjadi kontroversi.. apa kontroversinya?? tunggu next entry mengenai ulasan seterusnya..kwang2;)

sebelum mencipta Facebook Mark Zuckerberg ni mencipta satu laman sosial yang lain iaitu dipanggil Facemash.. pada awalnya Facebook ini merupakan laman sosial untuk menghubungkan pelajar Harvard itu sendiri dalam erti kata lain.. Facebook ini dijadikan sebagai laman komuniti antara satu sama lain (pelajar Harvard).

Budak Zuckerberg ni rupanya minat ke arah mencipta kod dan aplikasi komputer.. Semasa dia belajar di SMA Exeter, bersama kawan sekelas dia.. apa yang dia cipta?? web untuk memesan makanan ringan secara online antara pelajar Exeter.. mcm kat sini jual jajan la kot seperti kopok ring, mamee dan lain2 lagi.. tapi dibuat secara online..

untuk pengetahuan anda semua, si Zuckerberg ni bukan la dari jurusan komputer, beliau merupakan pelajar jurusan psikologi.. web lain yang pernah dia cipta seperti coursematch.com... web ni untuk mendaftar subjek kuliah secara online dan pada masa yang sama dapat lihat siapa kawan2 yang lain amik subjek tersebut..

itulah serba sedikit pengenalan budak Zuckerberg nih.. next time aku cita kontoversi lak.. ada gaduh2 skit..sampai naik mahkamah.. sama ada mahkamah syariah atau mahkamah tinggi.. kita tunggu la next entry mengenai ulasan buku ni;)

nota kuliah: aku br tgk iklan FB 1 Msia semalam~

12 comments:

  1. rajinnya die..
    takpe..cari lagi ek..

    ReplyDelete
  2. dia bergerak aktif dlm persatuan yahudi kan,

    facebook juga asalnye utk menyatukn persatuan yahudi di U dia...

    ReplyDelete
  3. hah?? xde lak cita lam buku tu fid berkaitan dengan yahudi2 nih;)

    ReplyDelete
  4. huhu
    baru mggu lepas blajr pasal ni dlm kelas technology
    :))

    ReplyDelete
  5. where did you get all these??
    it's a good info
    thanx for bringing it to us
    rajin mencari ko ni ek
    bagus3!

    ReplyDelete
  6. owhh..bdk psiko ekk..ish3 bijaknya otak..urmm cpt2la update lg ekk hehe

    ReplyDelete
  7. anisa, yeka.. dh belajar la kiranya;)

    ReplyDelete
  8. judiene, ada buku.. ulas dr buku nih;)

    ReplyDelete
  9. sutera kasih, huhuhuhuhu.. nnti update;)

    ReplyDelete

Comment