Wednesday, February 16, 2011

Amazing Padang, Indonesia: Bukit Tinggi..tempat penggila borong sakan!

dalam pukul 6 cenggitu lepas balik dari Lembah Hurau, terus g bukit tinggi.. bukit lagi.. belok-belok.. sape yang tak tahan sah-sah la muntah.. kalau nak diikutkan dari Airport ke Bukit Tinggi mengambil masa lebih kurang dua jam.. selalunya kalau dengar ke Padang jer, orang akan ingat ke Bukit Tinggi sebab dorang cakap situ jer yang best.. walhal banyak lagi tempat-tempat menarik dan tempat makan yang best!!


ok. berbalik kepada cerita Bukit Tinggi! memang tempat ni best untuk yang suka membeli belah.. especially perempuan :) kain-kain dia bapak murah giler. tertanya-tanya adakah Bukit Tinggi ni macam Bandung, kawan aku cakap NO. Coz Bandung lebih kepada factory outlet, tapi di Bukit Tinggi lebih kepada barang perempuan, baju lelaki yang sulam-sulam pun ada..


Menara jam Gadang Bukit Tinggi



time kitaorg sampai ni baru lepas hujan.. masih renyai.. shopping punya pasai.. tempuh juga!



Dibantu oleh Kak Ayu, Sarah dan Diah dalam menawarkan harga.. pergh!! memang berbaloi la.. murah gila.. sebab disini dorang tawar menawar dalam bahasa minang kalau tak silap aku.. jadi ktorg juz pilih jer baju.. :) thanks Diah, Sarah dan Kak Ayu.. amazing.. daripada 300 ribu turun kepada 100 ribu.. dan ada yang dari 200 ribu turun kepada 60 ribu rupiah jer.. fuh!! kalau tanpa bantuan ni, memang kena tipu..



pilihan kebaya.. sapa nak kawen? meh beli sini.. dua hari siap jahit.. murah! boleh bayangkan?



kain sulam... cantik.. boleh bayangkan..
itu Bukit Tinggi.. dalam masa sejam aku ble habiskan hampir 1 juta rupiah... gilos.. mau dok sehari.. bapa banyak la yang dihabiskan.. bab makan.. ditanggung HALAL.. aku boleh letakkan Padang, Indonesia sebagai syurga makanan.. sedap! boleh bayangkan? nest entry aku share tentang makanan :)

9 comments:

WanFadhilah said...

nasib 1 juta rupiah. kalau 1 juta ringgit malaysia.. wow! kayo jugak ye! hehehe

Saya Seorang Pelancong (5): Kundasang War Memorial

Zuewairy said...

1 juta malaysia goyang kaki la:)

mye said...

nak kirim oleh2 blh?
hehe

Zuewairy said...

kwang2.. dah balik la:)

Anonymous said...

salam nak tanya mcm mn tempat penginapan kat sana?sape2 ade contct tak dengan org di sana boleh bagi x pada sy?sy nk ke sana pada bulan 3 ni.pergi 1 family ramai dlm 20 org lbh so nk cri tmpt pnginapan yg sesuai...kalau boleh tolong dan sape2 ada contact org kat sana plz email pada saya niey_mamapapa@yahoo.com.my

aizu's life said...

bestnye!!! org mmg ngah usha2 tiket nk ke padang.. tujuan utama: BUKIT TINGGI!!! whoaaa

aziman omar said...

Salam Sejahtera dan Assalamualaikum wbt…
Anda berminat melancong ke Indonesia?Kami di Pesona Jejak Wisata menawarkan pelbagai pakej menarik untuk keluarga dan kumpulan yang besar untuk bercuti ke mana2 destinasi di Indonesia terutamanya ke Padang-Bukittinggi.
Pakej menarik kami tawarkan kepada anda dengan harga yang berpatutan dan lebih rendah di bandingkan dengan mana2 Ejen di Malaysia.
Perkhidmatan kami adalah professional dan Syarikat yang sah disisi undang2.
Semua urusan dijalankan di Malaysia dan anda tidak perlu risau akan ditipu oleh Ejen2 di Indonesia kerana banyak telah berlaku penipuan disebabkan inginkan harga yang paling murah.
Untuk maklumat lanjut tentang Bukittinggi Padang,anda boleh layari Blog kami di:
http://freelancetour.blogspot.com/
Insyaallah banyak info berguna bagi anda yang first time travel ke Bukittinggi. Untuk pertanyaan pakej,anda boleh terus menghubungi saya.Harga boleh nego selagi tidak rugi…Bandingkan harga yang anda dapat dengan harga kami.Nyatakan harga yang anda dapat dan kami akan offer lebih rendah dari harga tersebut (selagi boleh)Insyaallah..
Atau anda boleh menghubungi kami ditalian: 0126665436 (Aziman Omar)
Temujanji boleh diatur untuk berbincang jika anda mempunyai group yang besar untuk melancong.
Sewa kenderaan dan supir juga tersedia..

Sekian Terimakasih

Amsyahril Syahril said...


Assalamualaikum Tuan/Puan.

Saya mohon maaf pada Tuan/Puan untuk boleh iklan sedikit disini, semoga kebaikan hati Tuan/Puan untuk memberi izin iklan ini, menjadi amal ibadah disisi Allah SWT hendaknya amiin….

Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
Tour operator & Travel Agency

Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

Contact person : Amsyahril
Mobile : +6285263007445 ( WhatsApp )
E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.


Amsyahril Syahril said...


Assalamualaikum Tuan/Puan.

Saya mohon maaf pada Tuan/Puan untuk boleh iklan sedikit disini, semoga kebaikan hati Tuan/Puan untuk memberi izin iklan ini, menjadi amal ibadah disisi Allah SWT hendaknya amiin….

Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
Tour operator & Travel Agency

Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

Contact person : Amsyahril
Mobile : +6285263007445 ( WhatsApp )
E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...