Wednesday, February 16, 2011

Amazing Padang, Indonesia: Bukit Tinggi..tempat penggila borong sakan!

dalam pukul 6 cenggitu lepas balik dari Lembah Hurau, terus g bukit tinggi.. bukit lagi.. belok-belok.. sape yang tak tahan sah-sah la muntah.. kalau nak diikutkan dari Airport ke Bukit Tinggi mengambil masa lebih kurang dua jam.. selalunya kalau dengar ke Padang jer, orang akan ingat ke Bukit Tinggi sebab dorang cakap situ jer yang best.. walhal banyak lagi tempat-tempat menarik dan tempat makan yang best!!


ok. berbalik kepada cerita Bukit Tinggi! memang tempat ni best untuk yang suka membeli belah.. especially perempuan :) kain-kain dia bapak murah giler. tertanya-tanya adakah Bukit Tinggi ni macam Bandung, kawan aku cakap NO. Coz Bandung lebih kepada factory outlet, tapi di Bukit Tinggi lebih kepada barang perempuan, baju lelaki yang sulam-sulam pun ada..


Menara jam Gadang Bukit Tinggi



time kitaorg sampai ni baru lepas hujan.. masih renyai.. shopping punya pasai.. tempuh juga!



Dibantu oleh Kak Ayu, Sarah dan Diah dalam menawarkan harga.. pergh!! memang berbaloi la.. murah gila.. sebab disini dorang tawar menawar dalam bahasa minang kalau tak silap aku.. jadi ktorg juz pilih jer baju.. :) thanks Diah, Sarah dan Kak Ayu.. amazing.. daripada 300 ribu turun kepada 100 ribu.. dan ada yang dari 200 ribu turun kepada 60 ribu rupiah jer.. fuh!! kalau tanpa bantuan ni, memang kena tipu..



pilihan kebaya.. sapa nak kawen? meh beli sini.. dua hari siap jahit.. murah! boleh bayangkan?



kain sulam... cantik.. boleh bayangkan..
itu Bukit Tinggi.. dalam masa sejam aku ble habiskan hampir 1 juta rupiah... gilos.. mau dok sehari.. bapa banyak la yang dihabiskan.. bab makan.. ditanggung HALAL.. aku boleh letakkan Padang, Indonesia sebagai syurga makanan.. sedap! boleh bayangkan? nest entry aku share tentang makanan :)

20 comments:

  1. nasib 1 juta rupiah. kalau 1 juta ringgit malaysia.. wow! kayo jugak ye! hehehe

    Saya Seorang Pelancong (5): Kundasang War Memorial

    ReplyDelete
  2. 1 juta malaysia goyang kaki la:)

    ReplyDelete
  3. salam nak tanya mcm mn tempat penginapan kat sana?sape2 ade contct tak dengan org di sana boleh bagi x pada sy?sy nk ke sana pada bulan 3 ni.pergi 1 family ramai dlm 20 org lbh so nk cri tmpt pnginapan yg sesuai...kalau boleh tolong dan sape2 ada contact org kat sana plz email pada saya niey_mamapapa@yahoo.com.my

    ReplyDelete
  4. bestnye!!! org mmg ngah usha2 tiket nk ke padang.. tujuan utama: BUKIT TINGGI!!! whoaaa

    ReplyDelete
  5. Salam Sejahtera dan Assalamualaikum wbt…
    Anda berminat melancong ke Indonesia?Kami di Pesona Jejak Wisata menawarkan pelbagai pakej menarik untuk keluarga dan kumpulan yang besar untuk bercuti ke mana2 destinasi di Indonesia terutamanya ke Padang-Bukittinggi.
    Pakej menarik kami tawarkan kepada anda dengan harga yang berpatutan dan lebih rendah di bandingkan dengan mana2 Ejen di Malaysia.
    Perkhidmatan kami adalah professional dan Syarikat yang sah disisi undang2.
    Semua urusan dijalankan di Malaysia dan anda tidak perlu risau akan ditipu oleh Ejen2 di Indonesia kerana banyak telah berlaku penipuan disebabkan inginkan harga yang paling murah.
    Untuk maklumat lanjut tentang Bukittinggi Padang,anda boleh layari Blog kami di:
    http://freelancetour.blogspot.com/
    Insyaallah banyak info berguna bagi anda yang first time travel ke Bukittinggi. Untuk pertanyaan pakej,anda boleh terus menghubungi saya.Harga boleh nego selagi tidak rugi…Bandingkan harga yang anda dapat dengan harga kami.Nyatakan harga yang anda dapat dan kami akan offer lebih rendah dari harga tersebut (selagi boleh)Insyaallah..
    Atau anda boleh menghubungi kami ditalian: 0126665436 (Aziman Omar)
    Temujanji boleh diatur untuk berbincang jika anda mempunyai group yang besar untuk melancong.
    Sewa kenderaan dan supir juga tersedia..

    Sekian Terimakasih

    ReplyDelete

  6. Assalamualaikum Tuan/Puan.

    Saya mohon maaf pada Tuan/Puan untuk boleh iklan sedikit disini, semoga kebaikan hati Tuan/Puan untuk memberi izin iklan ini, menjadi amal ibadah disisi Allah SWT hendaknya amiin….

    Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
    Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

    KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
    Tour operator & Travel Agency

    Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

    Contact person : Amsyahril
    Mobile : +6285263007445 ( WhatsApp )
    E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.


    ReplyDelete

  7. Assalamualaikum Tuan/Puan.

    Saya mohon maaf pada Tuan/Puan untuk boleh iklan sedikit disini, semoga kebaikan hati Tuan/Puan untuk memberi izin iklan ini, menjadi amal ibadah disisi Allah SWT hendaknya amiin….

    Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
    Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

    KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
    Tour operator & Travel Agency

    Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

    Contact person : Amsyahril
    Mobile : +6285263007445 ( WhatsApp )
    E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.


    ReplyDelete
  8. Nak melancong ke Padang dan Bukittinggi? Nak bawa group besar dari Malaysia?Semua kami uruskan..anda kumpul peserta dan kami uruskan semuanya.Dari urusan tiket hinggalah penginapan.transport dan pemandu pelancong.
    Hubungi saya di 0126665436 utk deal harga.hadiah menarik menanti anda. Anda kumpul orang kami uruskan semuanya. Lawati blog saya: http://freelancetour.blogspot.com

    ReplyDelete
  9. bagi tuan puan yang nak melancong kat bukittinggi Kami 7LINES HOLIDAY tour & travel siap melayan anda kami sediakan : transport, hotel, and pakej tour
    contact person : firman
    Whats app : +62 82390 797959
    email : firman_7linesholiday@yahoo.com / 7lines.holiday@gmail.com
    blogger : 7linesholiday.blogspot.com insyaallah tuan & puan boleh puas dengan service kami

    ReplyDelete
  10. Assalamualaikum..
    Salam dari MINANG KABAU.yang biasa disebut dengan nama BUKITTINGGI PADANG.Salam juga dari saya ARMAN BUKITTINGGI..bergerak di bidang pelancongan sebagai TOUR GUIDE..pernah bekerja di sebuah perusahaan TRAVEL Agent.RAUN SUMATERA.saya nak tumpang iklan kat blog ini..Bila Ada Tuan Dan Puan yang nak rancang melawat ke bukittinggi padang.tapi tak ada contact untuk uruskan lawatan nya.jangan risau hati...
    Saya boleh bantu untuk mempermudah urusan lawatan tuan dan puan...Untuk info lebih detail nya.sila hubungi saya di talian..

    Call/sms/whatsapp.:+6285374176166

    FB komen ajo.

    E_mail.armanpribadi123@gmail.com

    Terimakasih

    Wassalam...jangan malas untuk bertanya.....

    ReplyDelete
  11. Assalamualaikum
    Salam dari MINANG KABAU.yang biasa disebut dengan nama BUKITTINGGI PADANG..Salam juga dari saya ARMAN BUKITTINGGI.bergerak di bidang pelancongan sebagai TOUR GUIDE.pernah juga bekerja di sebuah TRAVEL AGENT di bukittinggi.RAUN SUMATERA.saya nak tumpang iklan kat blog ini.Bila ada tuan dan puan yang nak rancang melawat ke bukittinggi padang.tapi belum ada contact untuk uruskan lawatan nya..
    Jangan risau hati.Saya boleh bantu untuk mempermudah urusan lawatan tuan dan puan.Untuk Info Lebih Detail nya.sila hubungi saya di talian..

    Call/sms/whatsapp..:+6285374176166

    FB. Komen ajo

    E_mail.armanpribadi123@gmail.com

    Terimakasih

    Wassalam.....Jangan malas untuk bertanya....

    ReplyDelete
  12. assalamualaikum,,,,
    salam sejahtera buat semua yang membaca blog ini
    kami syarikat mempunyai legalitas di indonesia, Nak tumpang promotion sikit
    bagi tuan puan yang nak melancong kat bukittinggi/ Padang,Medan dan bandung Kami 7LINES HOLIDAY tour & travel siap melayani anda kami sediakan : transport, hotel, and pakej tour
    contact person : firman
    Whats app : +62 82390 797959
    email : firman_7linesholiday@yahoo.com / 7lines.holiday@gmail.com
    blogger : 7linesholiday.blogspot.com
    insyaallah tuan & puan boleh puas dengan service kami

    ReplyDelete
  13. Assalamualaikum kepada semua Percutian ke Bukittinggi Padang Saya Mukhlis Tourist Guide Kat Bukittinggi Padang,
    Bukittinggi Merupakan Destinasi Percutian Yang menarik untuk dikunjungi selain View yg cantik, makan sedap dan tempat Shopping Embroidery banyak pilihan dan penduduknya Muslim senang untuk cari makan
    Saya Mukhlis Driver cum Guide kat Bukittinggi bagi Tuan, Puan, abg,Akk yg nak datang Bukittinggi tapi belum ade contact untuk uruskan kat Bukittinggi insyallah saya boleh bantu uruskan sebaik mungkin sesuai dgn apa yg di minta. Dan bagi yang nak sewa Transportasi Kereta Innova, Van Pregio,Bas ,Bukittinggi bandar kecil sejuk makan sedap, tempat Shopping kain sulam banyak dari yg murah, menengah, Quality dan bagus buat bisness jual balik maupun nak pakai sendiri. Sila datang Bukittinggi nanti saya akan bw kat home industry kain sulam baik yg nak beli sehelai atau pun borong. Saya utamakan Quality bukan Quantity sila call Whatsapp +628197513210 or +6281268422608 untuk buat tempahan
    Dan saya Mukhlis Budget Tours Bukittinggi Padang Tidak mengatas namakan Travel Agent Manapun untuk Promote saya punya khidmad, 
    Dan saya ucapkan banyak terima kasih pada Blog ini atas share Percutian dengan adanya blog ni boleh berbagi Informasi dan khidmat

    Wassalam 
    Mukhlis Budget Tours Bukittinggi Padang

    ReplyDelete
  14. salam tuan dan puan
    kami mohon izin promotion di blog ni
    kami salah satu agency pelancongan yang ada di bukittinggi,padang west sumatera indonesia.
    yang sudah memiliki legalitas yang sah yaitu Pt.RISFY HIDAYAH WISATA.
    bagi yang nak bercuti kat padang ,medan dll.boleh kami bantu uruskan.
    dengan harga yang berpatutan.
    untuk detail
    sila hubungi kami di talian phone /whatsapp: +6282169960060 ( edward ardy)
    atau tengok blog kami www.risfyhidayahgroup.blogspot.com
    terima kasih sebelumnya

    wassalam

    (edward ardy)

    ReplyDelete
  15. Assalamualaikum Tuan/Puan.

    Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
    Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

    KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
    Tour operator & Travel Agency

    Apa bila Tuan/Puan ingin melawat bersama family atau rakan-rakan kat Padang - Bukittinggi dan memerlukan kenderaan jangan risau hati, KITA HOLIDAYS INDONESIA menyediakan PAKET TOUR dan PENGKHIDMATAN KENDERAAN dengan harga yang sangat berpatutan, dan dengan driver yang mesra, educated, baik hati,sopan dan sudah lama berpengalaman dalam memberikan pelayanan pada pelancong dari Malaysia. Menjadikan lawatan Tuan/Puan sangat berbaloi dan bermakna.

    Contact person :
    RIKO ADRYANSYAH

    Mobile : +62 813 6565 4104 ( WhatsApp )
    E_mail : riko_kitaholidays@yahoo.com
    Blog : http://kitaholidays.blogspot.com
    FB :https://www.facebook.com/riko.kitaholidays

    Wassalam

    ReplyDelete
  16. assalamualaikum,,,,
    salam sejahtera buat semua yang membaca blog ini
    kami syarikat mempunyai legalitas di indonesia, Nak tumpang promotion sikit
    bagi tuan puan yang nak melancong kat bukittinggi/ Padang,Medan dan bandung Kami 7LINES HOLIDAY tour & travel siap melayani anda kami sediakan : transport, hotel, and pakej tour
    contact person : firman
    Whats app : +62 82390 797959
    email : firman_7linesholiday@yahoo.com / 7lines.holiday@gmail.com
    blogger : 7linesholiday.blogspot.com
    insyaallah tuan & puan boleh puas dengan service kami

    ReplyDelete
  17. Pakej Muslim Medan-Berastagi-Danau Toba 4H3M
    Hotel 3*(Lake View)

    Minimal 04 Orang : RM485/Orang
    Minimal 05 Orang : RM455/Orang
    Minimal 10 Orang : RM405/Orang
    Minimal 20 Orang : RM405/Orang
    Minimal 26 Orang : RM385/Orang
    Minimal 40 Orang : RM370/Orang

    Akomodasi Hotel : (Silahkan Dipilih)
    Di Parapat : Danau Toba International Cottage / Patra Parapat Hotel / Atsari Hotel

    Di Berastagi : Sinabung Hills / Green Garden Hotel /Danau Toba International Cottage Berastagi

    Di Medan : Grand Antares Hotel / Swiss Bellin Hotel /Madani Hotel Medan /Garuda Plaza Hotel

    DAY 01 : TIBA DIMEDAN – PARAPAT DANAU TOBA (L,D)
    Rombongan tiba di Airport International Kuala Namu Medan, di sambut oleh tour guide kami. Bertolak ke Parapat/Danau Toba. perjalanan memakan masa hampir 5 jam dan dapat lihat pemandangan yang penuh pokok getah, kelapa sawit dan kawasan padi ( boleh berhenti untuk mengambil gambar kenangan) dalam perjalanan kita singgah di Paten Shop tempat membeli oleh – oleh khas yang terkenal dengan nama Ting Ting – Teng Teng – Tong Tong dan terus ke restoran untuk makan tengahhari, tiba di Parapat ( TASIK TOBA ) check in hotel – free program. Makan malam di hotel.

    DAY 02 : DANAU TOBA – P.SAMOSIR – BERASTAGI (B,L,D)
    Setelah sarapan di hotel, dengan ferry boat kita tour melawat : Pulau Samosir – Pulau di tengah Tasik Toba, Kampong Tua Tomok – famous dengan Raja Sidabutar lagenda Putri Tasik dan Tari Sigale – Gale, dan anda akan dibawa membeli-belah di Pasar Tradisional Tomok (Local Souvenir) Perbagai barang-barang cenderahati dan sebagainya dijual disini. dan melawat ke Kampong Ambarita (min 15 paxs) untuk melihat rumah adat tradisional yang unik. Kembali ke hotel, check out makan tengah hari di lokal restaurant, dan berlepas menuju Berastagi, sebuah bandar di puncak pegunungan nan sejuk – famous dengan pasar buah dan bunga. perjalanan memakan masa 2 jam. di perjalanan kita berhenti untuk melawat : Puncak Simarjarunjung dan Air Terjun Sipiso - Piso Saksikan keindahan air terjun yang menjadi tarikan ramai Tiba di Bandar Berastagi anda akan dibawa ke Fruits Central Market. Anda boleh membeli berbagai jenis buah-buahan tempatan yang enak di sini. Check-in hotel. Makan malam di restoran tempatan.

    DAY 03 : BERASTAGI – MEDAN CITY TOUR/SHOPPING (B,L,D )
    Setelah sarapan check-out hotel. Melawat Bukit Gundaling untuk melihat dua gunung berapi yang mashi aktif di Berastagi Gunung Sibayak (2.172 m) dan Gunung Sinabung (2.417 m) Perjalanan diteruskan ke Medan melalui Sibolangit. Sampai sahaja, "City Tour Medan City" Melawat Istana Maimoon / Sultan Palace , Mesjid Raya / Grand Mosque , dan anda akan dibawa membeli-belah di Batik Center, Plaza Super Market dan Pasar Ikan. Perbagai barang-barang perhiasan, cenderahati, pakaian sulam / telekung dan sebagainya dijual disini. .Check-in hotel. makan malam di restoran tempatan.

    DAY 04 : MEDAN – AIRPORT (B)
    Setelah sarapan, free program Aktiviti Bebas (Membeli Belah atau Sebagainya) hingga tiba masanya kami transfer kembali ke airport untuk kembali ke MALAYSIA, tour end.
    Harga Termasuk :
    • Penginapan hotel 3 malam
    • Sarapan Pagi 3x/Tengahari 3x/Malam 3x
    • Kenderaan Berhawa dingin dan selesa sepanjang aktiviti
    • Tiket Feri ke Pulau Samosir
    • Charter Boat ke Pulau Samosir (Bas Pesiaran)
    • Tiket Lawatan dan Parking
    • Air Mineral 1 Botol /hari/orang
    • Supir Sebagai Pemandu Pelancong (Innova& Van ELF)
    • Guide Tour English dan Melayu Speak (Bas Pesiaran)
    • Makan 100 % Halal Food
    • Minimal 22 Orang FOC 1 Orang
    • Pemandu Muslim
    • Private Tour
    • Welcome Snack
    • 1 Bilik Untuk 2 Orang


    Harga Tidak Termasuk :
    • Tip Pemandu Pelancong
    • Tiket penerbangan pergi balik
    • Perbelanjaan peribadi

    Untuk tempahan :
    SMS/WhatsApp : +62821 6201 7001
    Email : tourinmedan@gmail.com
    Web : agentpelancong.blogspot.co.id

    ReplyDelete
  18. assalam, kami ada menyediakan ground pakej ke Padang-Bukit Tinggi dengan harga yg sangat berpatutan!bermula RM450, siap makan, hotel, entrance fee, transport, driver, tinggal bawa duit shopping je tau ^_^
    .
    whatsapp +6012-6047593
    ig @percutianbajet

    ReplyDelete

Comment