Tuesday, November 22, 2011

Projek Backpacker: Pengkalan Balak, Melaka



Pernah dengar Pengkalan Balak? bukan kawasan pembalakan ya.. ia merupakan salah satu pantai yang agak menarik pemandangannya di Melaka.. tidak jauh dari Bandar Melaka hanya 45 minit masa perjalanan dari Melaka Central ke Pengkalan balak.. dan hanya 30 minit daripada Ayer Keroh melalui lebuhraya AMJ exit Sg Udang ke Masjid Tanah.. 

Pantai ini merupakan kesinambungan dari Pantai Tanjung Bidara. Pesisir pantainya yang luas didampingi keindahan dan keunikan kampung-kampung nelayan menjadikan suasana persekitarannya amat damai dan permai.

semalam sempat la tanya kepada Cik Aini.. dia memang penduduk tetap buat masa ni kat Pengkalan Balak.. antara isi-isi penting perbualan semalam..

 

dan bersambung dengan yang ini.. 


boleh disimpulkan:
*ada pantai yang boleh mandi ada yang tidak boleh mandi.. kalau nak mandi dan mementingkan kebersihan Kuala Linggi tempatnya..

*terdapat pelbagai chalet.. HOT time cuti sekolah

*40 minit hingga 1 jam dari Melaka Central disebabkan traffic light

*Indah sangat! tak tergambar dengan kata-kata - Cik Ainie



ni gambar aku google.. macam best juga la.. kan.. pantai, tenang ja.. 
ni pulak senarai >CHALET<

ok, itu serba sedikit mengenai Pengkalan Balak, Melaka.. wowowow! best juga ni.. ada yang dah g? kalau ada tambahan info, best ke x best boleh la tinggalkan komen.. ;)

4 comments:

  1. SALAM...WAH D MELAKA TU..MY HOMETOWN...:)

    ReplyDelete
  2. tak rugi kesana...memang cantik..


    kawasan pantai...dekat sekitar sana memang banyak chalet, banyak pilihan la...kalau nak yang bersih, boleh pergi dekat kuala linggi... tak jauh dah dari pengkalan balak... dekat kuala linggi chalet yang popular, KM Chalet...awak boleh google je...

    pengkalan balak ada kedai makan best bawah pokok, mee soto, mee kari, laksa, rojak semua sedap2...nama kedai tak ingat la pulak..huhu..

    ReplyDelete
  3. minah sanget dan daniel adie: yeahhhhhh: InsyaAllah.. akan sampai ke sana ;)

    Aien: thanks kongsi info ;)

    ReplyDelete

Comment