Wednesday, November 23, 2011

Projek Backpacker: Pulau Perhentian, Terengganu



PULAU PERHENTIAN

Pulau Perhentian.. pergh! superb beb! aku pun tak pernah sampai lagi.. dok nak g.. tapi xsampai-sampai.. ngeh3.. Pulau perhentian aku rasa semua dah tau kot.. terletak di Terengganu.. kalau korang nak g boleh naik bas atau flight..

kalau Bas turun di Besut dan jalan kaki ke jati.. untuk ke pulau boleh naik bot biasa (satu jam setengah) atau speed boat (45 minit).. kalau naik flight boleh ambil teksi atau bas dari lapangan terbang satu jam setengah untuk sampai ke jeti.. kalau nak lagi dekat boleh ambil flight turun di Kota Bharu.. sejam saja untuk sampai ke jeti.. itu bab masa perjalanan.


Terdapat dua pulau Pulau perhentian Besar dan Pulau Perhentian Kecil..
jika anda ingin snorkelling, scuba diving, swimming atau untuk menghabiskan masa dari kesibukan kerja dan rutin harian..
ya! memang tepat pilihan anda! (ayat promote) tapi sorry!! untuk cuti sekolah ni tak sesuai la.. sebab kebanyakan resort hanya buka pada bulan Februari hingga Oktober sahaja.. pilihan masa yang paling sesuai adalah pada bulan Jun sehingga Ogos..

Snorkelling & Scuba Diving di Pulau Perhentian
kalau tak silap aku RM30 sahaja alatan untuk snorkelling.. ayaq dia jernih habaq ang.. dan anda boleh skodeng ikan pelbagai warna dengan mata kasar sedalam 40M..

sebenarnya banyak pakej yang disediakan di Pulau Perhentian ni.. kena pandai-pandai pilih.. ni dari pengalaman kawan aku la.. dia pernah g boleh dapat pakej RM290 untuk boat pergi balik ke pulau.. tido 3 hari 2 malam berserta sarapan, lunch dan dinnner + BBQ termasuk sekali snorkelling.. kiranya pakej dia sekitar RM2++ hingga RM1+++ berdasarkan resort yang dipilih dan kemudahan yang lain.

sorang lagi kawan aku neh g scuba.. tapi rupanya scuba harga lain.. tak sempat nak tanya benda lain.. ngeh3.. dia punya pakej tido RM350 untuk 3 hari 2 malam..


jadi ini untuk rujukan anda..



8 comments:

  1. jommmm! hahaahha.. tapi ni perancangan tahun hadapan.. selepas bulan Feb:)

    ReplyDelete
  2. dah pegi baru2 ni.... best best... x rugi.... mase ondaway dari perhentian ke redang jumpe dolphin ... gile best....cer bukak link tu...
    http://www.youtube.com/watch?v=1Dsrz5e_vJ8

    ReplyDelete
  3. dah pergi dah...tapi tempat paling femes sebenarnya long beach dekat pulau kecik....tiu yg terbaik n pling cantik

    ReplyDelete
  4. yeka Atok.. thanks ya sudi berkongsi ;)

    ReplyDelete
  5. KAT MANA NAK MENONTON TV1 ,TV2,TVi,TV3,NTV7,8TV,TV9 alhijrahtv, ,Astro Ceria ,Astro Prima ,Astro Oasis , Box Office Movie YA OK KINI ANDA TAK PERLU RISAU ANDA BOLEH MENONTON SEMUA CHANNEL TERSEBUT FREE DI http://vecasts.blogspot.com/2011/10/malaysia-tv-online-watch-malaysia-tv.html
    TERDAPAT JUGA LEBIH 207 BUAH SIARAN RADIO ONLINE BOLEH DI DENGARI SECARA LIVE DI SINI http://vecasts.blogspot.com/2011/11/listen-malaysia-radio-online-live-radio.html
    jom terjahhhhhhhhhhhhh ,maklumat penting,ada ketikanya sesetengah saluran tidak beroperasi kerana masaalah server down atau pun offline,

    ReplyDelete
  6. nk tny,little precious 2 ade bg tau x contact ngan sape??encik zuewairy dh g ke??ade pape tips n nasihat x??

    ReplyDelete
  7. agak2 adqa peningkatan harga pakej x untuk tahun 2013 ni? bercadang nk p jugak..hhehe

    ReplyDelete

Comment