Thursday, February 14, 2013

Selami Budaya Jawa di Jogjakarta


terketaq-ketaq juga nak menaip ni, maklumlah dah tiga bulan tak update blog. Nampaknya blog memang aku update pasai jalan-jalan ja lah.. tak macam waktu study dulu.. terberak, terkencing semua nak update kan? keh keh keh.. Ok start dah nak bercerita, anda dah bersedia untuk membaca coretan ini? Go!

Plan nak p Jogja ni dibuat dua bulan lebih awal, pada waktu tu Airasia ada buat promo kalau tak silap, tiket yang aku dapat LCCT-Jogja RM194 return. Kira murah juga la. Tapi yang sakit hatinya minggu depan tu aku check balik pada tarikh yang sama just around RM14+.00 sahaja hokey! naik merah telinga aku.

Perjalanan bermula pada 29 hb Jan hingga 31 Jan.. kami amik flight jam 3 suku petang. Nasib baik lah tak delay, kalau tak kena la bertapa atau beryoga untuk menunggu flight yang lambat itu. Tapi syukur Alhamdulillah tak delay.. I loike! Flight ke Jogja lebih kurang 2 jam 30 minit. Sampai ja dah petang. 

Sampai Jogja aku dan rombongan *chewaah macam rombongan meminang disambut oleh kawan baik aku masa study ijazah sarjana di UKM, Liche. Dulu masa buat thesis dia mengandung, kali ni jumpa dah ada baby Zilla a.k.a baby thesis.. hehehehe. Ok2 berbalik kepada cerita Jogja, sampai ja terus g makan, Liche bawa kami ke Lombok Idjo. Owh! Nikmat + Lazatnya ayam bakar dan Jus alpokat di situ.. 




ada lagi la dua tiga hidangan.. tapi yang ni ja sempat ambil..

dah makan semua, maghrib terus gerak p satu kawasan ni.. kawasan ni area-area Kraton tak tau nama apa. Tempat anak muda melepak.. ada beca lampu-lampu yang meriah :) kawasan ni ada dua pokok besar. Jadi kepercayaan dorang siapa yang tutup mata dan jalan terus lalu diantara dua pokok ini maka dia mempunyai tahap keyakinan yang tinggi lebih kurang macam tu la.. tapi dari segi logik memang betoi pun. Kalau tak yakin masa berjalan sah-sah la ikut jalan lain kan?


untuk pengetahuan semua aku melepasi ya dua pokok tersebut..bab kata orang mengikut jalan yang benaaaaarrr..  tapi malangnya Zaidi ikut jalan serong.. keh keh.. ntah kelaut dia p.. patut aku panggil tak menyahut. Yang aku ni takut juga, sebab tutup mata gelap kot, bimbang takut buka-buka mata sampai Malaysia, camna? kah kah kah. Biol! 

 
ini lah beca yang meriah itu.. pandu sendiri OK! Habis lepak situ terus balik, malam pertama tdoq rumah Liche.. Thanks Liche! Capek! Jet Leg.. kah kah kah. Ok Tdo! Sambung Hari Kedua.



Hari kedua jam 5 pagi dah keluar bawa semua barang, sebab kali ni nak stay hotel area Jalan Malioboro yang popular tu.. kami amik kereta sewa + supir untuk hari kedua. Aku ngombrol *Indonesia puleekkk  ngan supir tu nak p Candi Borobudur, Candi Prambanan, Taman Sari, Gunung Merapi, Kratin dan Taman Sari.. apa yang dibalas oleh supir tu? nak tau? ngak cukup mass satu hari mau pusing-pusing.. aduh! pusing aku! aku ingat cukuplah.. tapi tak pa.. aku ajak supir g Candi Borobudur lepast mampir ke Gunung Merapi.

sampai kat Candi Borobudur awal pagi.. tak dak orang sebab waktu yang kami p ni bukan waktu libur.. jadi tak usah beratur ya mass, ibu, bapak, mbak :) bayarannya Rupiah 160 ribu untuk pelancong luar bersamaan RM 50 ringgit. Jadi disini aku nak bagi tips.. bawa kad pelajar ok, just dapat Rupiah 90 ribu sahaja.. dalam RM28 ringgit sahaja.. nak tau, aku bagi kad pelajar masa kat UM tahun 2006. Dia amik ja.. mybe aku nampak muda kot.. kah kah kah.. mau dak pun dia tak mau cakap banyak.. ngeee :)


 Pemandangan Candi waktu ni jam 7 pagi waktu Malaysia




oh! by the way.. nampak tak aku pakai ala-ala sampin hari raya tu.. itu wajib pakai ya.. nanti masa masuk kat pintu masuk tu ada orang pakaikan.. aku tak tau la apa benda tu.. turut saja.. takut juga, kang londeh candi tak nampak pulak. Jenuhhhh. Jadi kena senaman skit sebab jarak dia agak jauh dari pintu masuk. 

Pemandangan dari atas Candi

 owh. Ini jejaka Malaysia tapi sayangnya aku jumpa student sekolah sana dia kata aku dari India, Zaidi dari Thai.. OMGGGGGGGG! mau aku nak pelangkung ja budak tu.. sepoi mood bercuti.. kah kah kah

 Ok. ini Candi Borobudur.. Ada tujuh tingkat.. nak tau maklumat lanjut.. boleh google ja kat Wikipedia. Dulu aku hafal pasai struktur candi ni masa form 6. Masuk exam kot. Tinggi wehh.. capekk!







 Ok. Ni Stupa dalam tu ada patung juga.. eh, stupa tu yang kiri dan kanan aku tu k.. bukan yang baju biru dan kotak-kotak tu.. 



 Siriyesssss.. cantik pemandagan kat sini.. tenang ja.. kami pusing-pusing lepas tu duduk borak-borak.. angin sepoi-sepoi.. wuhhhh.. best! macam nak terlelap.. tapi banyak mat saleh terlelap kat sini..


Ok. Lepas lebih kurang Empat jam duduk sini terus turun.. OK masa turun tu jalan nak ke parkir ada orang jual-jual dalam kawasan Candi ni.. elokla kalau nak membeli souvenir.. sebab kat luar pun ada juga kedai-kedai.. tapi agak mahal.. kalau nak beli kat orang tu boleh la beli baju-baju dalam area candi tu.. kalau nak pakai sendiri.. sendiri plih la kat mana mau beli.. 


 Ok lepas candi terus gerak ke Gunung Merapi yang meletus pada tahun 2010 yang mengorbankan 37 Nyawa termasuk juru kunci gunung tersebut.. sejuk kawasan ni.. ala-ala mini cameron.


 Nama-nama mangsa yang terkorban

Rumah yang popular sini adalah rumah Mbah Marijan juru kunci gunung merapi.. tengoklah saja van, motosikal, peralatan muzik yang ditinggal.. sedih juga la kalau dengan juru pandu kami tu.. Oh! sampai ja kawasan korang jangan risau sebab ada juru pandu bersama motor. sebab nak ke kawasan atas tu jauh juga.. harga sekitar rupiah 50 ribu. = rm15 duit kita.. 




masih keluar kepulan asap lagi wooo.. seram bangat!

 
Dah melawat perut pun lapar supir tu bawa ke satu restoran. Tak tau juga apa motifnya dia bawa ke sini mula-mula tu.. rupanya motif supir bawa ke sini kerana dekat dengan rumahnya sebab dia nak balik mandi.. patutlah.. tapi sedap! harga pun tak mahal.. jangan risau lah kalau kat Indonesia, makan, tido.. semua murah.. Belanja aja :)

 Kreatif?


 Jus Alpokat? Avocado la beb!



Oh.. itu Udang Bakar Madu! Glurpppp telan air liurr..

Lepas makan, buang air besar dan kecil meneruskan perjalanan.. ke Taman Sari.. nak ke Kraton tapi dah tutup jam 2 waktu Indonesia.. Taman Sari jam 3 dah tutup.. jadi just boleh tengok dari luar ja lah.. Kraton ngan Taman Sari ni tak jauh pun sebenarnya kalau nak ikotkan.. 

 

Kolam untuk raja bersama dayang mandi.. untuk satu-satu masa 40 dayang akan mandi dan seorang raja akan melihat dari atas pelantar.. gambar pelantar tu ada kat FB.. tak upload. Kuikuikui.. dia sambil tengok dayang mandi sah-sah naik syehhhhh dok?? apa lagi.. dia akan baling la sapu tangan tu kat mana-mana dayang pilihannya.. apa akan jadi lepas tu? Lu Pikir Sendiri :P

 Depan Taman Sari.. 


Iklan.. Teh Botol! jangan lupa minum.. tapi kat Malaysia pun senang dapat dah skg..


 Ok balik ja dari Taman Sari Supir dah tanya.. nak ke mana lagi? mau berbelanja batik? waduhhhhh supir.. capek loorrrrr... jadi suruh dia bawa ke hotel yang berdekatan dengan Jalan Malioboro sebab senang nak berbelanja dan merasai malam ni Jogjakarta.. pilihan hotel Hotel Kristina.. 5 minit sahaja jalan ke jalan besar Malioboro tu.. tak jauh. Harga. Bilik Standard Rupiah 240 ribu sahaja termasuk sarapan pagi ok! lebih kurang RM76.. Bilik sangat OK!

Balik Tido. Malam keluar belanja.. tapi sayangnya.. kat Malioboro tapi ambil gambar..

 Bakso!


Hari ketiga.. hari mau pulang.. Liche jemput untuk ke pasar.. ada satu pasar depan jalan Malioboro tu akan bukan jam 7 pagi sampai 5 petang.. pasar tu la kalau nak beli kain batik, baju batik dan segala mak nenek barang nak kawen ka apa ka.. murah! sangat murah! jadi kami berbelanja aja di situ.. kalau baju batik tu dalam RM6 sahaja ok. Lepas berbelanja.. agak awal lagi untuk ke bandara jadi singgah rumah Liche dahulu untuk rehat sekejap.. sebab flight jam 5:40 petang..

 bersama mas dan rambutannya.. suami Liche :)

Pot Pet:
  • Bawa Kad pelajar masa bercuti.. ada setengah tempat boleh guna :)
  • Hotel boleh walk in pilih sendiri nak yang mana satu.. sebab banyak sangat hotel area situ.. kalau tak dak bintang tu macam aku duduk, kalau kat malaysia macam hotel 3 bintang.. selesa.. semua cukup.. breakfast tersedia.. siap datang bagi kat bilik Ok. Tak payah turun cafe segala..
  • Kalau nak g Jogja.. nak kereta dan supir boleh contact Windu Rent Car - email: heru.windurentcar@gmail.com. Korang boleh deal ngan dia.. harga terbaik! tak mahal ok!
  • Kalau nak makan, pilihlah kedai makan yang Ok skit.. jangan berkira sangat nak makan sebab kena jaga kesihatan masa travel.. takut sakit perut sebab kawasan persekitaran berbeza.
  • Kalau nak rasai kelainan di Candi Borobudur kena g sebelum subuh.. tengok sunrise.. tapi harganya berbeda bukkk eh.. mass.. 

Ok itu sahaja ceritanya.. sedih tak dapat pergi Prambanan dan Kraton.. next time lah.. 

Pemandangan Jogja dari atas pesawat





Next? Ngeh3....

28 comments:

  1. bro, g under syarikat travel or urus sendiri je ni? best la. mcm mana kalau nak join skali ikut travel mana2.

    ReplyDelete
  2. Megat Ridzuan Dr - eh.. tak la g sendiri.. kalau g ngan travel terikat.. kalau sendiri boleh g ke mana nak g.. tapi kena banyak research la skit :)

    ReplyDelete
  3. aku ade add hang kat fb. tapi hang xapprove lagi. selalunya ang g berapa org? costing mahal x?

    ReplyDelete
  4. fb? nama apa? costing? xmahal macam bercuti kat malaysia.. :) tak lebih daripada 4 orang selalu berdua, bertiga atau berempat ja

    ReplyDelete
  5. fb aku nama Megat Ridzuan Muhammad. emelnya hmegatmohdridzuan@yahoo.com... maksud kau kalau cuti kat dalam mesia lagi mahal ke?? i see..

    ReplyDelete
  6. salam..bro..nak tanya sikit..berapa caj supir+kereta+fuel?

    ReplyDelete
  7. salam..bro nak tanya sikit..berapa harga supir+kereta+fuel?

    ReplyDelete
  8. Anis, saya tak ingat.. tapi tak la sampai 800,000

    ReplyDelete
  9. salam.. sewa kereta tu, kita boleh gi mana2 kita suka ke? driver x kerek atau mengelat ke?

    ReplyDelete
  10. Ncik Jari, aha.. dalam masa 12 jam.. tak mengelat pun..

    ReplyDelete
  11. Hye....nak nk tnya...ur tourist guide tu booking siap2 ke...

    ReplyDelete
  12. bromo tour, bromo tour package, bromo tour from surabaya, bromo tour price, bromo tour murah, bromo tour review, bromo tour dari surabaya, bromo tour tripadvisor, bromo tour malang, bromo tour paket, bromo tour travel http://javatravelline.com/



    PAKEJ PELANCONGAN BROMO

    Surabaya - Bromo - Malang / Batu - Surabaya via Tanggulangin

    HARI 1 :

    Ketibaan di Lapangan Terbang Surabaya. Bertemu & di sambut oleh Pilot pelancong kami, teruskan ke Bomo (Kampung Cemorolawang / Tosari)



    HARI 2 :

    Pada pukul 3.30 pagi, memulakan perjalanan ke Gunung Bromo, untuk menyaksikan matahari terbit dari tepi kawah. Merentasi lautan pasir dan mendaki 245 tangga. Kembali ke hotel untuk sarapan pagi dan berkemas semula. Seterusnya ke Batu, dalam perjalanan, melawat Taman Safari Indonesia untuk melihat koleksi haiwan-haiwan dari benua lain.



    HARI 3 :

    Sarapan pagi di hotel , teruskan lawatan ke bandar yang meliputi perladangan epal , air terjun Cuban Rondo, Seramik Dinoyo. Kemudian bergerak semula ke Surabaya dengan di mulai Tanggulangin untuk melihat Industri Rumah Kulit dan ke Sidoarjo untuk mendapatkan Keropok Udang + Embroidery.



    HARI 4 :

    Sarapan pagi di hotel, bertolak ke airport untuk berlepas







    Mrs EVI



    +6281 233 917 870



    info@javatravelline.com



    www.javatravelline.com









    mount bromo tour, mt bromo tour, bromo ijen tour, mount bromo tours, bromo tours, mt bromo tours, tour to bromo, bromo mount, mount bromo package, mount bromo facts, mount bromo trekking, mount bromo pictures, mount bromo eruption, mount bromo in indonesia, mount bromo photos, mount bromo news, mount bromo national park, mount bromo lonely planet, bromo hotel, mount bromo hotel, bromo cottage hotel, mt bromo hotel, grand bromo hotel rates, hotel lava view lodge bromo, cafe lava hotel bromo, bromo mountain, mountain bromo, bromo mountain indonesia, bromo mountain tourism, what is highest mountain, in at the mountain, bromo volcano, mt bromo volcano, volcano bromo, bromo volcano indonesia, mount bromo volcano, mount bromo travel, bromo travel, bromo travel guide, travel bromo, travel to bromo, bromo indonesia, travel, volcano at indonesia, live volcano in indonesia, the volcano in indonesia, volcano mount, mount volcano, volcano article, this is a volcano, lava view lodge bromo, bromo cottages, bromo tengger semeru national park, bromo trip, bromo eruption, bromos, bromo mt, mt bromo eruption, bromo national park, lava lodge bromo, sea of sand bromo, visit bromo, mt bromo facts, bromo drink, how to go to bromo, from surabaya to bromo, bromo seltzer, bromo selzer, bromo, highest mt

    ReplyDelete
  13. bromo tour, bromo tour package, bromo tour from surabaya, bromo tour price, bromo tour murah, bromo tour review, bromo tour dari surabaya, bromo tour tripadvisor, bromo tour malang, bromo tour paket, bromo tour travel http://javatravelline.com/



    PAKEJ PELANCONGAN BROMO

    Surabaya - Bromo - Malang / Batu - Surabaya via Tanggulangin

    HARI 1 :

    Ketibaan di Lapangan Terbang Surabaya. Bertemu & di sambut oleh Pilot pelancong kami, teruskan ke Bomo (Kampung Cemorolawang / Tosari)



    HARI 2 :

    Pada pukul 3.30 pagi, memulakan perjalanan ke Gunung Bromo, untuk menyaksikan matahari terbit dari tepi kawah. Merentasi lautan pasir dan mendaki 245 tangga. Kembali ke hotel untuk sarapan pagi dan berkemas semula. Seterusnya ke Batu, dalam perjalanan, melawat Taman Safari Indonesia untuk melihat koleksi haiwan-haiwan dari benua lain.



    HARI 3 :

    Sarapan pagi di hotel , teruskan lawatan ke bandar yang meliputi perladangan epal , air terjun Cuban Rondo, Seramik Dinoyo. Kemudian bergerak semula ke Surabaya dengan di mulai Tanggulangin untuk melihat Industri Rumah Kulit dan ke Sidoarjo untuk mendapatkan Keropok Udang + Embroidery.



    HARI 4 :

    Sarapan pagi di hotel, bertolak ke airport untuk berlepas







    Mrs EVI



    +6281 233 917 870



    info@javatravelline.com



    www.javatravelline.com









    mount bromo tour, mt bromo tour, bromo ijen tour, mount bromo tours, bromo tours, mt bromo tours, tour to bromo, bromo mount, mount bromo package, mount bromo facts, mount bromo trekking, mount bromo pictures, mount bromo eruption, mount bromo in indonesia, mount bromo photos, mount bromo news, mount bromo national park, mount bromo lonely planet, bromo hotel, mount bromo hotel, bromo cottage hotel, mt bromo hotel, grand bromo hotel rates, hotel lava view lodge bromo, cafe lava hotel bromo, bromo mountain, mountain bromo, bromo mountain indonesia, bromo mountain tourism, what is highest mountain, in at the mountain, bromo volcano, mt bromo volcano, volcano bromo, bromo volcano indonesia, mount bromo volcano, mount bromo travel, bromo travel, bromo travel guide, travel bromo, travel to bromo, bromo indonesia, travel, volcano at indonesia, live volcano in indonesia, the volcano in indonesia, volcano mount, mount volcano, volcano article, this is a volcano, lava view lodge bromo, bromo cottages, bromo tengger semeru national park, bromo trip, bromo eruption, bromos, bromo mt, mt bromo eruption, bromo national park, lava lodge bromo, sea of sand bromo, visit bromo, mt bromo facts, bromo drink, how to go to bromo, from surabaya to bromo, bromo seltzer, bromo selzer, bromo, highest mt

    ReplyDelete
  14. Assalamualaikum wr wb.

    Sebelumnya saya mohon maaf jika Tuan/ Puan/ Abang/ Akak kurang berkenan. Salam perkenalan nama saya Jati dari Ganesha Jogja Tour & Travel. Kami adalah perusahaan pelanjongan khususnya dalam pakej pelancongan Jogja. Bilamana tuan/puan, abang/akak hendak melancong kat Jogja sila bole kol / whatsapp saya. Insya Allah saya bagi quotation menarik dengan harga yang berpatutan.

    Kami bole bagi harga yang berpatutan dengan pelayanan maksimal kerana semua kami handle langsung dari Jogja. Jika tuan/puan, abang/akak hendak melawat ke Jogja jangan sungkan whatsapp saya +628985101301 atau kol +62 85104919010. Tanya2 dulu tidak mengapa.. 

    Selain pakej pelancongan Jogja kami juga melayani paket pelancongan luar kota seperti Solo, Dieng, Bali, Lombok, Bromo, Karimunjawa dan lain-lain. Ada juga sewa kereta / van / minibus dengan harga yang berpatutan. Harga bole kami sesuaikan dengan bajet Tuan/ Puan/ Abang/ Akak sekalian.

    Berikut contoh pakej pelancongan dari kami:

    Jogja 4D3N Tour + Goa Pindul, Indrayanti (FULL BOARD / ALL IN)

    1st day (pusat kerajinan gerabah Kasongan, Parangtritis beach, Pusat kerajinan kulit Manding)

    11.15-11.45 airport
    11.45-12.15 goto localresto
    12.15-13.00 lunch
    13.00-13.30 go to hotel c/in
    13.30-14.30 istirahat sejenak di hotel
    14.30-15.15 go to pusat kerajinan gerabah kasongan
    15.15-16.00 kasongan
    16.00-16.30 goto parangtritis
    16.30-17.30 parangtritis
    17.30-18.15 go to pusat kerajinan kulit manding
    18.15-19.00 manding
    19.00-19.30 go to local resto
    19.30-20.00 dinner
    20.00-20.30 drop hotel

    2nd day (Borobudur, Lava tour merapi using jeep, chocolate Tugu / monggo, Masjid mataram kotagede (bole diganti dengan pusat kerajinan batik), Pusat kerajinan perak kotagede)

    08.00-09.30 go to borobudur
    09.30-10.30 borobudur
    10.30-11.30 goto local resto
    11.30-12.00 lunch
    12.00-13.00 go to lava tour merapi
    13.00-14.30 lava tour merapi
    14.30-15.30 menuju chocolate monggo
    15.30-16.00 chocolate monggo
    16.00-16.15 go to masjid mataram kotagede
    16.15-17.00 masjid mataram kotagede
    17.00-17.15 menuju pusat kerajinan perak kotagede
    17.15-18.00 pusat kerajinan perak kotagede
    18.00-18.30 menuju local resto
    18.30-19.00 dinner
    19.00-20.00 drop hotel

    3rd day (Kraton, Tamansari, Goa pindul, Indrayanti beach, Bukit bintang)

    08.30-09.00 go to kraton
    09.00-10.00 kraton
    10.00-10.15 go to tamansari
    10.15-11.30 tamansari
    11.30-12.00 go to local resto
    12.00-12.30 lunch
    12.30-14.00 goto goa pindul
    14.00-15.00 cave tubing goa pindul
    15.00-16.00 goto indrayanti beach
    16.00-17.00 indrayanti beach
    17.00-18.00 goto bukit bintang
    18.00-19.00 bukit bintang
    19.00-19.30 dinner @bukit bintang
    19.30-20.30 drop hotel

    4th day (drop airport, bole mampir tempat oleh2)
    tba c/out hotel
    tba drop airport

    Price start from: RM 482

    All package types include:
    • Private Car AC (Toyota Avanza / Grand Livina for 2-6 pax, isuzu elf 11 seats for 7-11 pax, isuzu elf 16/17 seats for 12-16 pax, medium bus 31-33 seats for 17-33 pax, bigbus 44-54 seats for more than 33 pax)
    • Hotels 3 nights *2/*3/*4 (+breakfast)
    • Driver
    • Driver Meals
    • Parking fees
    • Tour guide
    • Entrance ticket’s stated in itinerary
    • Dinner and lunch based itinerary
    • Documentation (by request)

    Exclude:
    • Airport taxes
    • Personal expences (laundry, pulsa, shopping dll)
    • Additional menu for dinner / lunch (if included)
    • Driver, driver’s assistant, guide tips (optional)

    Note:
    Harga dapat berubah sewaktu-waktu
    Harga tidak berlaku bagi high season

    Banyak lagi pakej yang lain seperti Jogja + Solo, Jogja + Dieng, Jogja + Semarang dan lain2. Sila jangan sungkan kol saya di +6285104919010 / whatsapp saya di +628985101301 (FREE). Atas perhatiannya kami ucapkan banyak2 terimakasih.

    Wassalamualaikum Wr Wb

    ReplyDelete
  15. Assalamu’alaikum, salam sejahtera Tuan / Puan yang IRDI TOUR BANDUNG selalu kami rindukan atas kedatangannya Tuan /Puan ke kota kami di Bandung. Seiiring dengan kesehatan yang baik dan kesejahteraan dan yang selalu dimurahkan rizky nya Amiin…. Irdi Tour Bandung hanya sekedar ingin menginfokan promosi promosi yang tersedia di Irdi, mengenai bercuti di kota kesayangan Tuan / puan yang selalu dikunjungi saat weekend. Irdi Tour Bandung menyediakan Kereta Transportasi selama bercuti di Bandung atau Jakarta. Untuk info info lengkap tentang Irdi mengenai promosi percutian di Bandung bisa lihat blog Irdi :
    http://sewakeretamurahpelancong.blogspot.com/
    JOM JOM ke Bandung bersama Irdi, dijamin Muraaaah dan puas ^_^
    Kepuasan Tuan / Puan adalah kebanggaan Irdi… ;-)
    Dijamin Irdi bagi harga sangat Muraaaah dan pelayanan yang sangat baik..

    Contact Person :
    Mobile Phone : +6281322167717
    WhatsApp : +6281214741600
    +6281220477335
    Email : irditour.bandung@yahoo.com
    Facebook : - Irdi Tour Bandung & Irdi Wati

    Jika ada sumur di ladang boleh kita menumpang mandi jika ada waktu yang luang bisa kita berjumpa lagi mohon maaf kalau ada kata kata Irdi yang tidak berkenan.
    Irdi Tour Bandung tunggu yah kedatangan Tuan / Puan ke Bandung..
    Wassalam..wr.wb..

    ReplyDelete
  16. Assalamu’alaikum, salam sejahtera Tuan / Puan yang IRDI TOUR BANDUNG selalu kami rindukan atas kedatangannya Tuan /Puan ke kota kami di Bandung. Seiiring dengan kesehatan yang baik dan kesejahteraan dan yang selalu dimurahkan rizky nya Amiin…. Irdi Tour Bandung hanya sekedar ingin menginfokan promosi promosi yang tersedia di Irdi, mengenai bercuti di kota kesayangan Tuan / puan yang selalu dikunjungi saat weekend. Irdi Tour Bandung menyediakan Kereta Transportasi selama bercuti di Bandung atau Jakarta. Untuk info info lengkap tentang Irdi mengenai promosi percutian di Bandung bisa lihat blog Irdi :
    http://sewakeretamurahpelancong.blogspot.com/
    JOM JOM ke Bandung bersama Irdi, dijamin Muraaaah dan puas ^_^
    Kepuasan Tuan / Puan adalah kebanggaan Irdi… ;-)
    Dijamin Irdi bagi harga sangat Muraaaah dan pelayanan yang sangat baik..

    Contact Person :
    Mobile Phone : +6281322167717
    WhatsApp : +6281214741600
    +6281220477335
    Email : irditour.bandung@yahoo.com
    Facebook : - Irdi Tour Bandung & Irdi Wati

    Jika ada sumur di ladang boleh kita menumpang mandi jika ada waktu yang luang bisa kita berjumpa lagi mohon maaf kalau ada kata kata Irdi yang tidak berkenan.
    Irdi Tour Bandung tunggu yah kedatangan Tuan / Puan ke Bandung..
    Wassalam..wr.wb..

    ReplyDelete
  17. Assalamu’alaikum, salam sejahtera Tuan / Puan yang IRDI TOUR BANDUNG selalu kami rindukan atas kedatangannya Tuan /Puan ke kota kami di Bandung. Seiiring dengan kesehatan yang baik dan kesejahteraan dan yang selalu dimurahkan rizky nya Amiin…. Irdi Tour Bandung hanya sekedar ingin menginfokan promosi promosi yang tersedia di Irdi, mengenai bercuti di kota kesayangan Tuan / puan yang selalu dikunjungi saat weekend. Irdi Tour Bandung menyediakan Kereta Transportasi selama bercuti di Bandung atau Jakarta. Untuk info info lengkap tentang Irdi mengenai promosi percutian di Bandung bisa lihat blog Irdi :
    http://keretamurahpelancongan.blogspot.com/
    JOM JOM ke Bandung bersama Irdi, dijamin Muraaaah dan puas ^_^
    Kepuasan Tuan / Puan adalah kebanggaan Irdi… ;-)
    Dijamin Irdi bagi harga sangat Muraaaah dan pelayanan yang sangat baik..

    Contact Person :
    Mobile Phone : +6281322167717
    WhatsApp : +6281214741600
    +6281220477335
    Email : irditour.bandung@yahoo.com
    Facebook : - Irdi Tour Bandung & Irdi Wati

    Jika ada sumur di ladang boleh kita menumpang mandi jika ada waktu yang luang bisa kita berjumpa lagi mohon maaf kalau ada kata kata Irdi yang tidak berkenan.
    Irdi Tour Bandung tunggu yah kedatangan Tuan / Puan ke Bandung..
    Wassalam..wr.wb..

    ReplyDelete

  18. Greeting Mr , and Ms. We are Irdi City tour Bandung , I would like to offer you our service. We have some itenerary that would be Interesting to run in our beloved city Bandung, so here we'll show you


    -Kawah Putih
    -Tangkuban Perahu
    -Floating Market
    -Kampung Gajah
    -Saung Angklung Udjo
    -Taman Bunga Begonia
    -Dulang Resort
    -Dusun Bambu
    -and many more...

    If you want to see our Profile you can see us in our Blog :

    http://keretamurahpelancongan.blogspot.com/

    So , What are you waiting for ? Grab your bag and take your holiday in Bandung city with Irdi City tour Bandung,...we'll guarantee you have a good service and cheap prize..

    Contact Person :
    Mobile Phone : +6285718520314 Restu Nugraha (for english Language)
    WhatsApp : +6281214741600
    +6281220477335 (Indonesia / melayu Language)
    Email : irditour.bandung@yahoo.com
    Facebook : - Irdi Tour Bandung & Irdi Wati

    ReplyDelete

  19. Greeting Mr , and Ms. We are Irdi City tour Bandung , I would like to offer you our service. We have some itenerary that would be Interesting to run in our beloved city Bandung, so here we'll show you


    -Kawah Putih
    -Tangkuban Perahu
    -Floating Market
    -Kampung Gajah
    -Saung Angklung Udjo
    -Taman Bunga Begonia
    -Dulang Resort
    -Dusun Bambu
    -and many more...

    If you want to see our Profile you can see us in our Blog :

    http://keretamurahpelancongan.blogspot.com/

    So , What are you waiting for ? Grab your bag and take your holiday in Bandung city with Irdi City tour Bandung,...we'll guarantee you have a good service and cheap prize..

    Contact Person :
    Mobile Phone : +6285718520314 Restu Nugraha (for english Language)
    WhatsApp : +6281214741600
    +6281220477335 (Indonesia / melayu Language)
    Email : irditour.bandung@yahoo.com
    Facebook : - Irdi Tour Bandung & Irdi Wati

    ReplyDelete

  20. Greeting Mr , and Ms. We are Irdi City tour Bandung , I would like to offer you our service. We have some itenerary that would be Interesting to run in our beloved city Bandung, so here we'll show you


    -Kawah Putih
    -Tangkuban Perahu
    -Floating Market
    -Kampung Gajah
    -Saung Angklung Udjo
    -Taman Bunga Begonia
    -Dulang Resort
    -Dusun Bambu
    -and many more...

    If you want to see our Profile you can see us in our Blog :

    http://keretamurahpelancongan.blogspot.com/

    So , What are you waiting for ? Grab your bag and take your holiday in Bandung city with Irdi City tour Bandung,...we'll guarantee you have a good service and cheap prize..

    Contact Person :
    Mobile Phone : +6285718520314 Restu Nugraha (for english Language)
    WhatsApp : +6281214741600
    +6281220477335 (Indonesia / melayu Language)
    Email : irditour.bandung@yahoo.com
    Facebook : - Irdi Tour Bandung & Irdi Wati

    ReplyDelete
  21. wanna ask for tourist guide on may 6th until 11th..hope harga affordable..hehe

    ReplyDelete
  22. Pergi brapa org? Coz im going jogja too, plan nak buat trip solo on 5th

    ReplyDelete
    Replies
    1. masa ni g bertiga. Ada yang g berempat juga.. :)

      Delete
  23. Boleh bagi no supir tu? Ok x perkhidmatan diye? *urgent research..

    ReplyDelete
  24. PACKAGE YOGYAKARTA 4D3N
    Duration : 4D3N
    Type : TJYOG4DA1

    Price!!!
    Min. 3pax Rp.2,1250,000 seorang

    Include!!!
    Transport Selama Lawatan
    Driver, Minyak, Toll Parking
    Hotel Accomodation at Mawar Asri Hotel 3night (Family Room)
    Breakfast
    Jeep Willyz Volcano Tour Merapi
    Entrance Fees / Bayaran Masuk Tempat Pelancongan
    Mineral Water

    Exclude!!!
    ❎ Flight
    ❎ Airport Tax
    ❎ Meal According Program
    ❎ Tipping
    ❎ Pengeluaran Pribadi

    ITINERARY
    Day 1
    ✔ Pick up airport yogyakarta 11.20 (airasia)
    ✔ Melawat borobudur temple
    ✔ Daftar masuk Hotel
    ✔ Melawat alun alun selatan becak kerlip

    Day 2
    ✔ Merapi lava tour jeep
    ✔ Melawat Hutan Pinus
    ✔ Melawat timang beach
    ✔ Melawat bukit bintang
    ✔ Kembali menuju hotel

    Day 3
    ✔ Prambanan temple
    ✔ Desa wisata alam kalibiru
    ✔ Melawat parangtritis beach
    ✔ Melawat gumuk pasir sandboarding
    ✔ Malioboro street

    Day 4
    ✔ Tamansari Water castle
    ✔ Sultan palace yogyakarta
    ✔ Airport transfer

    Contact Us
    Trip Javanesia Indonesia
    Whatsapp MObile +6282136558855
    tjavanesia@gmail.com
    www.tripjavanesia.com

    ReplyDelete
  25. PACKAGE YOGYAKARTA 4D3N
    Duration : 4D3N
    Type : TJYOG4DA1

    Price!!!
    Min. 3pax Rp.2,1250,000 seorang

    Include!!!
    Transport Selama Lawatan
    Driver, Minyak, Toll Parking
    Hotel Accomodation at Mawar Asri Hotel 3night (Family Room)
    Breakfast
    Jeep Willyz Volcano Tour Merapi
    Entrance Fees / Bayaran Masuk Tempat Pelancongan
    Mineral Water

    Exclude!!!
    ❎ Flight
    ❎ Airport Tax
    ❎ Meal According Program
    ❎ Tipping
    ❎ Pengeluaran Pribadi

    ITINERARY
    Day 1
    ✔ Pick up airport yogyakarta 11.20 (airasia)
    ✔ Melawat borobudur temple
    ✔ Daftar masuk Hotel
    ✔ Melawat alun alun selatan becak kerlip

    Day 2
    ✔ Merapi lava tour jeep
    ✔ Melawat Hutan Pinus
    ✔ Melawat timang beach
    ✔ Melawat bukit bintang
    ✔ Kembali menuju hotel

    Day 3
    ✔ Prambanan temple
    ✔ Desa wisata alam kalibiru
    ✔ Melawat parangtritis beach
    ✔ Melawat gumuk pasir sandboarding
    ✔ Malioboro street

    Day 4
    ✔ Tamansari Water castle
    ✔ Sultan palace yogyakarta
    ✔ Airport transfer

    Contact Us
    Trip Javanesia Indonesia
    Whatsapp MObile +6282136558855
    tjavanesia@gmail.com
    www.tripjavanesia.com

    ReplyDelete
  26. Bismillah..
    Assalam / Salam sejahtera Tuan,puan,abang dan kakak.
    Jom gi bandung!! Habiskan masa terbaik tuan/puan abang dan kakak disini Kami bisa hantarkan untuk berpusing pusing dengan harga jimat dan service bintang 5 tuan/puan bisa bersenang senang menikmati cantik nya kota bandung. Sila hubungi IRDI TOUR BANDUNG berkenaan promosi percutian di Bandung,atau melayari

    Blog : www.keretamurahpelancongan.blogspot.com
    Contact Person : +6281322167717
    Whatsapp : +6281214741600 / +6281220477335
    Email : irditourbandung@gmail.com

    Dijamin Irdi bagi harga sangat murah dan berpatutan serta layanan yang sangat baik Facebook Irdi tour Bandung amat mengalu-alukan kedatangan Tuan / Puan.
    Waalaikumussalam

    ReplyDelete
  27. Assalamualaikum Tuan/Puan.

    Salam dari Elang Lombok Tour.
    Kalau Tuan/Puan nak melawat ke LOMBOK ISLAND, jangan risau hati sila hubungi :

    ELANG LOMBOK TOUR
    Tour operator & Travel Agency

    Apa bila Tuan/Puan ingin melawat bersama family atau rakan-rakan kat Lombok island dan memerlukan kenderaan jangan risau hati, ELANG LOMBOK TOUR menyediakan PAKET TOUR dan PENGKHIDMATAN KENDERAAN dengan harga yang sangat berpatutan, dan dengan driver yang mesra, educated, baik hati,sopan dan sudah lama berpengalaman dalam memberikan pelayanan pada pelancong dari Malaysia. Menjadikan lawatan Tuan/Puan sangat berbaloi dan bermakna.

    Contact person :
    AFFANDI
    BBM 51fd8768 / IG : @pariwisatalombok
    Mobile : +62 8223 771 6583 ( WhatsApp )

    ReplyDelete

Comment