Thursday, September 01, 2016

Yogyakarta buat kali ketiga! Apa yang best sangat tu?


Itinerary Solo & Yogjakarta (8 days 7 night) 
17/8/2016-24/8/2016





Hari Pertama

A photo posted by mohdzuwairi (@mohdzuwairi) on
1) Arrived at Adisucipto International Airport, Yogjakarta
2) Ambil train untuk ke Solo di Terminal A (Tiket Rp8,000)
3) Jalan-jalan sekitar sebab baru sampai

Hari Kedua

A video posted by mohdzuwairi (@mohdzuwairi) on
1) Candi Sukuh, Solo (Entrance fees Rp7,000) - Lokal 
2) Taman Wisata Alam Grojogan Sewu (Entr fees Rp10,000)

A photo posted by mohdzuwairi (@mohdzuwairi) on

A photo posted by mohdzuwairi (@mohdzuwairi) on

Hari Ketiga
A video posted by mohdzuwairi (@mohdzuwairi) on
1) Ambil train ke Yogjakarta (Tiket Rp8,000)
2) Pantai Siong, Yogjakarta (WAJIB PERGI)
- Entrance fee Rp5,000
- Parking fee Rp2,000
- Hiking bukit tinggi Rp2,000
- Cantik sangat view dia ! Recommended 

A photo posted by mohdzuwairi (@mohdzuwairi) on

A photo posted by mohdzuwairi (@mohdzuwairi) on

A photo posted by mohdzuwairi (@mohdzuwairi) on

3) Pantai Timang, Yogjakarta (WAJIB PERGI)
- Naik gondola Rp200,000
- Nak ke sana kena naik motor (Upah Rp40,000)
- Memang cantik sangat view, angin ombak kuat dan best. Boleh tengok sunset jugak.

Hari Keempat
A photo posted by mohdzuwairi (@mohdzuwairi) on

1) Bukit Puthuk Setumbu (Sunrise moment)
- Entrance fees Rp30,000
- Parking fees Rp10,000
- Better pergi awal untuk parking sebab nanti penuh 

A video posted by mohdzuwairi (@mohdzuwairi) on
2) Candi Borobudur (WAJIB PERGI)
- Rp130,000 (student) / Rp260,000 (non-student)
- Parking fee Rp10,000
- Wajib bawa student card, 50% less 
3) Gunung Berapi Merapi (WAJIB PERGI)
- Entrance fees + Sewa jeep 1(h)1/2 Rp350,000
- Parking fees Rp5,000
- Dapat tengok dengan jelas gunung berapi yang masih aktif. 
4) Bukit Kalibiru (WAJIB PERGI)
- Entrance fees Rp10,000
- Parking fees Rp5,000
- Cantik untuk bergambar, ada banyak station untuk bergambar dan setiap station perlu bayar (Starting dari Rp10,000)

Hari Kelima

A photo posted by mohdzuwairi (@mohdzuwairi) on

A photo posted by mohdzuwairi (@mohdzuwairi) on

1) Hutan Pinus (WAJIB PERGI)
- Free entrance 
- Suasana dalam hutan
- View yg cantik untuk ambil gambar 

A photo posted by mohdzuwairi (@mohdzuwairi) on

2) Mangunan 
- Entrance fees Rp6,000

A photo posted by mohdzuwairi (@mohdzuwairi) on

3) Candi Sambisari
- Entrance fees Rp2,000
- Parking fees Rp5,000
- Candi ni dijumpai oleh petani dalam tanah. 

A photo posted by mohdzuwairi (@mohdzuwairi) on

A photo posted by mohdzuwairi (@mohdzuwairi) on

A photo posted by mohdzuwairi (@mohdzuwairi) on

4) Candi Ijo
- Entrance fees ( ikut ikhlas hati )
- Candi ni atas bukit. So boleh rasa sejuk angin bukit.

Hari Keenam
- Shoppppppppppppppping di Malioboro 
- Shopping kat sekitar jalan utama 
- Harga boleh nego dengan semua peniaga.

Hari Ketujuh
A photo posted by mohdzuwairi (@mohdzuwairi) on
A photo posted by mohdzuwairi (@mohdzuwairi) on

1) Candi Plaosan
- Entrance fees Rp3000

A photo posted by mohdzuwairi (@mohdzuwairi) on

A photo posted by mohdzuwairi (@mohdzuwairi) on

2) Tebing Breksi
-Entrance fees - ikut suka
-Parking fees - Rp10,000

A photo posted by mohdzuwairi (@mohdzuwairi) on

A photo posted by mohdzuwairi (@mohdzuwairi) on

3) Ratu Boko Palace (Sunset moment) (WAJIB PERGI)
- Entrance fees Rp110,000 
- Sunset price start dari pukul 3petang-5petang
- Kalau sebelum pukul 3, harga cuma Rp35,000
- Parking fees Rp10,000

Hari Kelapan 
1) Siap-siap untuk balik Malaysia
2) Sewa kereta untuk ke airport Rp100,000 (negotiable)

Add-ons:
1) Kami menginap 3 hotel sepanjang di Solo dan Yongjakarta 
- Hotel Bandar Narita, Solo (Rp279,000/night) - 2 single bed
- Hotel Kristina, Yogjakarta (Rp310,000/night) - Queen size 
- Whiz Hotel, Yogjakarta (Rp150,000/night) - 2 single bed
- Booking online untuk dapat harga lebih murah 
- Menginap di MALIOBORO sebab sangat strategik !
- Dekat dengan shopping mall dan pasar Beringharjo

2) Flight return KL-Yogja RM270.00 (booking 5 bulan awal)
- Masa balik je ambil luggage sebab banyak barang shopping

3) Sepanjang di Solo, tak sewa kereta sebab ada kenalan. Yapi di Yogjakarta kena sewa kereta.
- Kereta Toyota Avanza (muat 6 orang) Rp400,000/day 
- Minyak kereta Rp100,000/day 
- Contact no: +62 812 28379889 (Mas Endra) - Recommended !

4) Since duduk 8 hari, kena beli simkad untuk online 
- Simkad simPATI (Rp75,000) 
- Boleh dapat lagi murah kat kawasan perkampungan
- Terus register and masuk phone. Perlukan passport untuk reg

5) Prefer pakai kasut jenis sport shoes sebab kat Yogja ni dia banyak tempat alam semulajadi. hehe

6) Kalau shopping tu tawar menawar je sebab mostly dorang okay je.

7) Sewa kereta Rp400,000 tu sekali dengan tourist guide. Sangat happening dan sempoi tourist guide kami. Kalau nak booking, boleh contact beliau kat no +62 812 28379889 (Mas Endra).

8) Download apps "Currency" kat appstore sebab mudah nak tahu harga dalam RM berapa. 
- Currency exchange masa tu Rp1,000 = RM0.32

9) Total budget RM1,000.00 (exclude flight) untuk 8 hari 7 malam. 









Suntingan daripada iti travel mate : Haikal

2 comments:

  1. nice nice ... memang Nadia tgh mencari info tentang Yogjakarta ... tq sharing this Ayie =D

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama-sama nadiah.. harap membantu :)

      Delete

Comment