Sunday, March 05, 2017

Fujisan daripada Tasik Kawaguchi dan Saiko



Subhanallah! itu sahaja yang dapat diungkapkan apabila kaki kanan mula melangkah keluar daripada bas yang dinaiki semasa sampai di stesen kawaguchiko daripada Stesen Shibuya, Tokyo. Tasik Kawaguchi merupakan salah satu tasik daripada lima tasik yang terkenal sekitar Mt Fuji. Selain daripada tasik Kawaguchi, tasik Saiko juga merupakan salah satu tasik yang bersebelahan antara satu sama lain yang boleh dijadikan tempat untuk melihat Mt. Fuji. Terdapat pelbagai kemudahan dan tempat-tempat menarik yang boleh dilawati ketika berada di sini. Perancangan ke sini setelah berada di Tokyo empat hari sangat-sangat berbaloi.

Saya terangkan sedikit mengenai Mt. Fuji. Gunung Fuji merupakan satu-satunya gunung yang paling tinggi di Jepun dengan ketinggian 3776 Meter. Kedudukan Gunung Fuji adalah sekitar 100KM daripada ibu kota Tokyo. Pada musim panas iaitu sekitar Julai dan Ogos, gunung ini juga menjadi tumpuan pendaki. Gunung Fuji ini juga merupakan bekas gunung berapi dan letusan terakhir adalah pada 16 Disember 1707. Gunung fuji ini menjadi tarikan apabila tiba musim sejuk kerana gunungnya dilitupi oleh salji seperti 'ais krim mcd choco top'.

Kenapa tasik kawaguchi menjadi pilihan? Tasik Kawaguchi merupakan kawasan atau spot yang menarik untuk menikmati keindahan Mt. Fuji selain daripada melakukan aktiviti lain seperti memancing dan sebagainya. Pada pandangan mata saya sendiri, kawasan ini perlu dilawati kerana selain daripada pemandangan yang boleh dikategorikan indah dan sejuk mata memandang, kawasan sekitarnya juga mesra pelancong dan tenang. Tidak sibuk seperti hutan batu Tokyo. Jadi boleh lari seketika dan bermalam di sekitar tasik ini yang menyediakan pelbagai jenis hotel mahupun hostel dengan harga yang berpatutan bersesuaian dengan bajet. 

Selama tiga hari dua malam berada di tasik ini, saya menggunakan 2 days pass green dan red line bas dengan harga 1200 yen untuk dewasa dan 600 yen bagi kanak-kanak. Sangat-sangat berbaloi. Hal ini kerana terdapat lebih kurang 77 tempat berhenti yang anda boleh lawati untuk menikmati keindahan tasik kawaguchiko dan tasik saiko. 

Bagaimana caranya untuk sampai ke Tasik Kawaguchi?

Bagi mereka yang berada di Tokyo ada boleh menggunakan perkhidmatan highway bus dengan bayaran 3,600 yen bagi perjalanan pergi dan balik. Boleh tempah disini HIGHWAYBUS. Perjalanan mengambil masa dua jam daripada Shibuya Station yang terletak di Shibuya Mark City. Kedudukan stesen bas ini berada di tingkat lima. Agak mengelirukan dan berfikiran macam tidak logik seketika apabila dapat tau kedudukan stesen bas. Tapi Japan, apa pun boleh jadi. 

Kalau boleh tempah tiket dengan lebih awal. Petugas kaunter akan memberi keutamaan kepada penumpang yang menempah tiket terlebih dahulu. Jika walk-in dan penuh, kena tunggu dan tanya driver.  Bayaran tiket pun atas bas.


Tiket pergi dan pulang


Musim sejuk. Snow merata.

Ogi (4)


Selepas menikmati keindahan sepanjang perjalanan selama dua jam, bas mula memasuki kawasan Kawaguchiko Station. Disebabkan saya menempah hostel di kawasan tasik, jadi bas yang dipilih adalah red/green line. Tak jauh pun dari stesen bas sebenarnya. Lebih kurang dalam 5 minit. 

Kedudukan hostel yang ditempah adalah berada dalam kawasan stesen Ogi (4). Jadi kat sini banyak hostel-hostel backpackers yang boleh dipilih dengan harga yang berpatutan. Kawasan yang strategik kerana terdapat seven-e dan juga kedai makanan halal pakistan di kawasan ini. 





Tempat Tinggal

Dua malam berada di kawasan ini saya memilih untuk tinggal di K's Mt Fuji. Rujuk link di sini untuk maklumat lanjut dan tempahan. Bagi saya sepanjang tiga hari dua malam berada disini, sangat-sangat berpuas hati kerana:

1. Kedudukan yang strategik

Tidak jauh dari kedai makanan halal dan tempat menunggu bas bernombor (4) Ogi. Selain itu, hostel ini tidak jauh dengan tasik kawaguchiko. Jalan kaki sekitar lima ke tujuh minit dah sampai.


2. Bilik yang sangat bersih
Bila berbicara mengenai Japan sudah pasti kebersihan dititikberatkan. Bilik bersih dan heater berfungsi dengan baik. Kalau jalan-jalan musim sejuk, perkara pertama yang difikirkan adalah heater. Tak dak heater tak boleh tidoq laaaaaa cheq oi. Masa saya berada di sini, suhu sekitar 6 hingga -3. Boleh bayang la kot. Dengan anginnya kuat. Abam ni dah la kurus, nasib baik pakai winter coat dan baju berlapis serta bagpack yang berat. Kalau tidak? melayang laa.. 


3. Tandas yang bersih
Sangat-sangat bersih. Kalau tinggal disini tak payah dah nak bawa shampo, sabun mandi segala bagai. Semua dah ada. Cuma tak dak sabun celah bedah. Melampau la kan kalau itu pun nak kena sedia.. nak buang air besar atau kecil, pilih la mengikut citarasa sama ada 'western' menjadi pilihan atau 'japan' yang terpikat dihati. Oishi!



4. Ruang makan dan dapur yang besar
Ruang makan dan dapur.. mak ai gedabak. Boleh main bola rasanya. Yang best sambil-sambil breakfast tu duduk berdua, facing Mt Fuji. Sangat romantikaaaa. Sweet-sweet sampai kencing manis lah. 

Semua kelengkapan lengkap. Nak p mancing kat tasik balik masak pun boleh. 

Ruang makan dan ruang menonton TV

Kawasan untuk menggilap dan serlahkan kemahiran memasak

Kelengkapan yang disediakan

Internet percuma

Sini la yang abam kata tu, boleh date sambil tengok Mt Fuji

Tu haaa.. Mt Fuji. Malu sikit. 


panduan sepanjang berada disini


Tempat-tempat yang sempat turun dan mengambil gambar sekeping dua sebagai kenangan adalah seperti berikut: 



Kawaguchiko-Ohashi Bridge (15)











Saiko Iyashi-no-sato Nenba (68)

Nenba merupakan salah satu kawasan yang terletak di utara tasik Saiko yeng menempatkan rumah-rumah ‘Kabuto-Zukuri’ di mana atapnya seakan helmet samurai. Ribut yang melanda kawasan ini pada tahun 1966 memusnahkan hampir keseluruhan kawasan dan dibina semula selepas 40 tahun dengan berlatarbelakangkan gunung fuji. Perkampungan yang dibina dan diberi nama ‘Saiko Iyashi no sato Nenba’ ini menguatkan lagi sejarah, budaya dan alam sekitar semula jadi kawasan ini. Bayaran masuk yang dikenakan adalah sebanyak 350 yen. Jika anda datang dengan menggunakan bas, tunjukkan pass dan bayaran yang dikenakan hanya 300 yen. Waktu operasi dari jam 9 pagi hingga 5 petang. 

Ketika di kawasan ini juga saya sempat merasa mild snow, dan secara tidak langsung gunung fuji tidak kelihatan daripada kawasan ini. Terdapat beberapa muzium di kawasan ini dan bagi mereka yang ingin merasai pengalaman memakai baju samurai? Inilah tempatnya. Saya tak sempat pakai, sebab ramai sangat yang nak menjadi samurai ketika itu.






Mt. Kenashi Climbing Trail (60)




Fugaku Fuketsu (wind cave) (71)

Kawasan ini saya boleh katakan seperti Gua Kelam di Perlis baq hang! Bayaran 300 yen dikenakan. Gua angin yang bersuhu 3 darjah Celsius walaupun musim panas mempunyai keistimewaannya yang tersendiri. Apa yang istimewa? Air yang mengalir menjadi ais. Gua yang panjangnya 201 meter dan tinggi 8.7 meter ini mengambil masa 15 minit untuk meneroka sepenuhnya. Musim yang saya melawat adalah pada musim sejuk. Boleh bayangkan la betapa menjadi aisnya di dalam gua ini. Terasa sesak nafas macam tak cukup oksigen. Gua ini juga tempat menyimpan cacing-cacing sutera dan sebagainya. Ini yang dikatakan sebagai ‘natural refrigerator created by natural environment’.









Kawaguchiko Natural Living Centre (22)




Tips:
  1. Buat tempahan tiket bas dengan lebih awal.
  2. Beli 2 days pass masa naik bas di stesen kawaguchiko lagi. Bayaran semasa turun bas.
  3. Pilih hostel yang dekat dengan kedai serbaneka seperti seven-e, lawson dan kedai makanan halal
  4. Kena tinggal di kawasan ini sekurang-kurang 3 hari 2 malam sebab banyak tempat yang boleh melawat
  5. Buat la 'research' sikit. Cuaca dan sebagainya. Kalau dijangka hujan beli siap-siap baju hujan pakai buang. Kalau g time winter, bawa glove, winter coat yang tebal-tebal sikit. Sejuk sampai tulung rusuk. Bergetar tulang rusuk. Eh. 
  6. Bawa la duit. Itu yang penting.


Cerita mengenai OSAKA: KEINDAHAN OSAKA

No comments:

Post a comment

Comment